1 june 2021

Private en publieke sector bundelen krachten met Nationale Leefstijlscan om België in beweging te brengen.

Eric Vandenabeele
Directeur Fitness.be
1 june 2021
Maar liefst 1 Belg op 2 weegt teveel en meer dan 1 op 3 beweegt te weinig. Dit doet de roep nog luider klinken om toegankelijke initiatieven voor een concrete aanpak van dit maatschappelijk probleem.

F itness.be, Golazo en de Vlaamse Logo’s, sloeg over de grenzen van private of publieke sectoren heen, de handen in elkaar om volop in te zetten op preventieve gezondheidszorg én gezonde leefstijl. Ze kregen daarbij de steun van Willy Sommers, Emma Plasschaert, Sven Nys, Evi Van Acker en Paul Van Den Bosch, die daarbovenop nog een speciale oproep deed voor Minister Weyts.

“Hoe ist met jou?” is de campagneslogan voor de lancering van de Nationale Leefstijlscan. Dit is een gratis gepersonaliseerde online gezondheidscheck over voeding, beweging, sport en rust. Deze tool is voor iedereen die wil weten hoe gezond hij leeft. Met www.nationaleleefstijlscan.be wordt gezondheid letterlijk aangereikt.

De Coronacrisis drukte ons keihard met de neus op de feiten: een gezonde levensstijl, waarin beweging, sport en gezonde voeding centraal staan, is levensnoodzakelijk.

Maar ondertussen werd de term “coronakilo’s” voor heel wat mensen een feit. Vaak een gevolg van een combinatie van stress, ongezonde voeding en veel minder beweging. Denk daarbij aan telewerk, maar ook aan de beperkingen op het beoefenen van heel wat sporten en de sluiting van de fitnesscentra.

“We kunnen toekijken en verder niks doen, maar dat is geen optie” vertelt Eric Vandenabeele van Fitness.be, de Belgische fitnessfederatie. “Meer mensen zijn inderdaad bewuster bezig met hun gezondheid en willen meer gaan bewegen en gezonder leven. Maar vaak ontbreekt het hen aan kennis over de toestand van hun gezondheid en weten ze niet hoe eraan te beginnen. Het is dus belangrijk om komaf te maken met die belemmeringen én te starten met het verstrekken van duidelijke informatie”.

“Hoe ist met jou?” geeft met de Nationale Leefstijlscan concrete antwoorden. Deze gratis test is gebaseerd op de beweeg- en preventie richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Per leefstijlnorm zoals voeding, beweging, sport en rust, geven de deelnemers aan hoe ze die toepassen. In de resultaten wordt met de kleuren groen, oranje en rood aangegeven wat de scores voor hun gezondheid betekenen en worden er meteen ook gezonde tips aan toegevoegd.

Het feit dat deze leefstijlresultaten gepersonaliseerd zijn, zet aan om er ook daadwerkelijk verder mee aan de slag te gaan. Dit kan op eigen houtje, maar het spreekt voor zich dat aangepaste professionele begeleiding een grote hulp kan zijn voor een duurzaam resultaat. Voor de bewegings- en voedingsexperten is deze scan een goede basis om stap voor stap, haalbare doelen mee te bepalen en dat is vaak waar heel wat mensen nood aan hebben.

Willy Sommers, Emma Plasschaert, Evi Van Acker en Paul Van Den Bosch delen hun eigen ervaringen qua gezonde leefstijl. Sven Nys geeft 5 concrete tips mee en Paul doet nog een gerichte oproep naar de Vlaamse en Federale regering toe.

De 3 initiatiefnemers vonden elkaar dankzij de vorige gezondheidscampagne van Fitness.be met Professor Guy T’Sjoen, die in krachten bundelen met de Vlaamse Logo’s, vzw’s die de gezondheid van de Vlamingen willen bevorderen, een kansrijke formule zag. Zij brachten op hun beurt Fitness.be & Golazo samen en de rest is geschiedenis.

Deze unieke samenwerking van private én publieke actoren heeft 1 gedeeld, maatschappelijk doel: preventieve gezondheidszorg. Door, met respect voor elkaars DNA, informatie, middelen, kennis en ervaring te bundelen, kunnen er ambitieuzere doelen worden vooropgesteld en wordt er een grote meerwaarde gecreëerd voor onze maatschappij. Hopelijk is dit partnership een bron van inspiratie naar meer bedrijven en overheidsinstanties toe.

De inzet is groot want onze volksgezondheid staat op het spel, de aanpak moet dus legio zijn…

#WeCare #Strongertogether

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Eric Vandenabeele

Bedrijf

Fitness.be

Laatste artikelen van dit bedrijf