3 jaar geleden

Fitnessbeoefenaars zijn geen non-believers

Eric Vandenabeele
Directeur Fitness.be
3 jaar geleden
Wanneer de overheid beslist om fitnessclubs te sluiten doet dit onze reputatie geen goed. Niettegenstaande de cijfers en onderzoek duidelijk aantonen dat fitnessclubs een veilige omgeving aanbieden wordt door dergelijke maatregelen de perceptie van het tegendeel gecreëerd. Niet alleen het beeld van onze clubs, maar ook de beoefenaars. Fitness.be de beroepsvereniging van de Belgische fitnesssector roept daarom de overheid en experten op om rekening te houden met deze fitnessbeoefenaars. Dit zijn geen non-believers die maatregelen met de voeten treden en in clubs het noodlot gaan tarten, integendeel. Het zijn mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn en bij wie nu, door de genomen maatregelen, de mogelijkheid wordt ontnomen om daaraan te werken.

De maatregelen van de verschillende regeringen en lokale besturen doen uitschijnen dat fitnessclubs, personal trainers en zelfs beoefenaars een risico inhouden.

Een gezonde levensstijl afraden is niet logisch
Fitness professionals zijn niet blind voor de ernst van de pandemie. Ze begrijpen ook dat in dit stadium extra maatregelen nodig zijn, maar in een gezondheidscrisis een gezonde levensstijl afraden is niet logisch. Vooral wanneer fitnessclubs enorme inspanningen hebben geleverd om voor een veilige omgeving te zorgen en onderzoek aantoont dat er in fitnessclubs weinig of geen besmettingen zijn. Volgens de verklaringen van de experten en overheid zijn sociaal contact vermijden en mentaal welzijn verhogen prioritaire doelstellingen. Als dit inderdaad zo is, dan moet men ook maatregelen nemen die dit beogen en geen clubs sluiten waar deze doelstelling perfect gerealiseerd worden.

Mentaal welzijn is terecht één van de hoofddoelstellingen. Zowel minister-president Jan Jambon als premier De Croo hebben dit bevestigd. Fitnessbeoefenaars gaan regelmatig sporten om hun weerbaarheid en immuniteit te versteken, maar vooral voor hun fysiek en mentaal welzijn. De Romeinen wisten dit al : mens sana in corpore sano. 1 miljoen Belgen volgen deze regel en proberen via het fitnessaanbod aan hun mentaal welzijn te werken en nu krijgen ze een verbod. Dit zal hun mentaal welzijn niet ten goede komen.

Maatregelen worden hoofdzakelijk genomen om het aantal sociale contacten tot een minimum te herleiden. Sinds de heropening in juni is fitness meer dan ooit een individuele sport. Door de maatregelen binnen het protocol moet men individueel trainen en op afspraak. De bezettingsgraad is beperkt en na het trainen moet men de club onmiddellijk verlaten. Geen cafetaria, geen douches en geen kleedkamers. De deelregeringen beklemtonen het belang van individueel sporten en toch wordt de veilige omgeving aangeboden in fitnessclubs verboden. Bizar.

Topsport blijft toegelaten omdat dit eveneens een economische activiteit is en mensen iets biedt om naar uit te kijken. De letterlijke woorden van minister van sport Ben Weyts. Fitness is met 900 clubs in België, 500 werkgevers en 4000 medewerkers eveneens een grote economische activiteit. 1 miljoen beoefenaars kijken uit naar hun wekelijkse activiteiten. ‘Niet als kijksport, maar als doesport.

Fitnessbeoefenaars zijn zeker geen non-believers, integendeel
Door fitness te verbieden wekt men de indruk dat fitnessbeoefenaars mekaar opzoeken in clubs en hiermee besmettingen uitlokken. Ze lijken wel non-believers. Niks is minder waar.

Wie regelmatig naar de fitness gaat is een ware believer. Die ontkent Covid-19 en het gevaar op een besmetting helemaal niet, maar doet er alles aan om zich zo weerbaar mogelijk op te stellen en zijn immuniteit te verhogen. Wie traint denkt aan zijn of haar gezondheid. Is bewust bezig met zijn of haar lichaam en wil zich vooral fit en gezond voelen. Fysiek en mentaal welzijn is een streefdoel van bijna 1 miljoen beoefenaars. Eén van de top prioriteiten volgens premier De Croo. In fitnessclubs is ruimte gemaakt om met beperkte bezetting daar zo veilig mogelijk aan te werken. We mogen ons terecht afvragen waarom die mogelijkheid nu wordt ontnomen. Gezondheid is in deze crisis prioriteit en toch beslist men om fitnessclubs te sluiten.

Blijf in beweging zou de boodschap moeten zijn
Als experts virologen zeggen ‘Blijf nu in je zetel, hoe moeilijk kan dat zijn?’ dan brengt men toch een verkeerde boodschap. Vermijd sociale contacten, hou afstand, draag een mondmasker indien nodig, respecteer alle hygiënemaatregelen, OK. Maar blijf zoveel mogelijk in beweging zou de boodschap moeten zijn. Nu meer dan ooit hebben mensen die uitlaatklep en oppepper nodig. Dit ontnemen is absurd. We moeten mensen nu meer dan ooit motiveren om zo actief mogelijk te blijven. We mogen niet denken aan het aantal slachtoffers ten gevolge de pandemie van inactiviteit en de daaraan gekoppelde kosten voor de gezondheidszorg. 1 miljoen Belgische fitnessbeoefenaars willen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde levensstijl. Die kans moeten ze krijgen. Blijkbaar moet topsport toegelaten blijven omdat dit iets is om naar uit te kijken. Misschien voor al die mensen die op advies in de zetel zitten, maar fitnessbeoefenaars doen liever ‘doe-sport’ dan ‘kijk-sport’.

Hou je fit.. zeker in deze coronatijden,
Eric

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Eric Vandenabeele