3 jaar geleden

Datum Ironman verschoven door corona, maar Belgian Bullet Bart Aernouts blijft paraat

3 jaar geleden
De Ironman, die Technogym aangekondigde als officiële Global Fitness Equipment Partner, is de hoogmis voor langeafstandstriatleten. Het is nog maar de eerste keer in de 43-jarige geschiedenis van de wedstrijd dat er een editie geschrapt wordt. "Als je het nieuws bekijkt, dan komt dit zeker niet als een verrassing", zegt Belgische Ironman-ster Bart Aernouts.

Hij is een van de sterkste Ironman-atleten ter wereld. Zijn bijnaam zegt genoeg om een idee van het personage te krijgen: Bart Aernouts is de "Belgian bullet". Hij is een van de twee atleten die er in 2018 in is geslaagd om de acht uur durende muur (7:56:41 is zijn record) te doorbreken. Deze uitzonderlijke prestatie speelde zich af in Kona tijdens de wedstrijd in Kailua, op het grote eiland van Hawaï, waar hij acht keer eerder heeft deelgenomen. Alleen de Duitser Patrik Lange was beter, hij stopte de klok om 7:52:39.

Bart was niet goed van start gegaan en eindigde de eerste zwempartij op de 40e plaats. Een positie die iedereen behalve Aernouts zou hebben ontmoedigd, die naast een sterke fysiek ook een stalen wilskracht heeft. Het is juist vanwege zijn winnende mentaliteit dat een van de legendarische Ironman-kampioenen, Bob Babbit, zei dat "wanneer Bart racet, hij nooit fouten maakt. Het is net alsof iedereen damt en hij schaakt." Bart begon 2020 in topvorm, won de 70.3 van Dubai en verpulverde het historische record, nu gezet op 3:33:45. Hij had echter geen tijd om te genieten van zijn winst tijdens de "King of Dubai". Door de lockdown vanwege Covid-19 moest hij niet alleen zijn programma maar ook zijn trainingsroutine veranderen. Hier vertelt Bart Aernouts over tijdens het interview met Technogym: "Tijdens de periode van isolatie en met de annuleringen van al mijn wedstrijden, heb ik een stap teruggedaan qua volume en intensiteit van mijn trainingen. Tijdens het indoor fietsen en hardlopen is het eenvoudiger om me te concentreren op het echte doel van de training en het is ook de enige manier om specifieke trainingen perfect uit te voeren. Er is geen afleiding en geen noodzaak om op iets anders te letten, de tijd vliegt en uiteraard is de veiligheid gegarandeerd”.



Reisgenoot Technogym
Barts trouwe reisgenoot in deze periode was Technogym‘s Mycycling. "Het heeft me zeker geholpen om een trainingsroutine te behouden en het heeft me vooral in vorm gehouden. Ik was echt blij dat ik Mycycling aan mijn zijde had. Ik heb ook een zwak voor mooie, goed ontworpen en kwalitatief hoogwaardige producten en Mycycling is er daar zeker één van. De bijbehorende app is zeer eenvoudig te gebruiken en sluit aan op alle online trainingsplatforms”.

De periode van isolatie heeft deze extreme atleten ook de mogelijkheid gegeven om, naast het trainen, nieuwe virtuele wedstrijden te ervaren. "Ik nam deel aan de Ironman VR5 race en het was een geweldige mogelijkheid om zowel te blijven concurreren als om de triatlon community online te ontmoeten. Ik weet zeker van dat deze virtuele races veel atleten kunnen helpen om gemotiveerd te blijven en een nieuw doel te vinden in deze moeilijke tijden".

Het belangrijkste verschil tussen Ironman Virtual Race en Ironman buiten?
“Ik denk dat er een groot verschil is tussen de twee. Het virtuele evenement zal nooit hetzelfde zijn als een normaal Ironman evenement, maar ik was verrast dat ik me ook gespannen voelde voor de start van de virtuele race. Ik denk dat er in de toekomst, als alles weer normaal is, nog steeds ruimte zal zijn voor dit soort wedstrijden. Het is een hele eenvoudige manier om atleten en fans van de sport wereldwijd samen te brengen, om samen te trainen en te racen”.

Hoe andere Ironmans zich aanpassen aan deze eerste helft van 2020?
“Sommige atleten zijn erin geslaagd om heel dicht bij hun normale trainingsroutine te blijven, omdat in bepaalde landen het isolement minder strikt was. Anderen hadden geen kans om een normale training te doen en moesten nieuwe manieren vinden om fit te blijven. Er zijn ook atleten die allerlei uitdagingen of gekke trainingssessies hebben gedaan. Laten we nog even wachten en kijken wat de impact van dit alles zal zijn in onze volgende wedstrijden”

Bedrijf

Technogym

Laatste artikelen van dit bedrijf