3 jaar geleden

Hoe technologie jouw club kan ondersteunen na de coronacrisis

Hugo Braam
CEO Virtuagym
3 jaar geleden
In 2008 - dus net aan het begin van de financiële crisis - richtten mijn broer Paul en ik Virtuagym op. We waren één van de eerste partijen op het gebied van digitale fitness: toen nog een website waar je je training en voortgang bij kon houden. Voor consumenten welteverstaan, de fitnessbranche zijn wij pas vanaf 2012 gaan bedienen. Inmiddels zijn we in de volgende crisis terecht gekomen. En de pandemie van dit verschrikkelijke virus maakt ons mogelijk meer dan ooit tevoren afhankelijk van technologie, ook in de fitnessbranche. Dat biedt tegelijkertijd kansen, mits je hier op tijd op inzet.

1.5 meter fitness

In de media wordt veelvuldig gesproken over de “1.5 meter samenleving”; de manier waarop wij in de periode na de lockdown voorlopig met elkaar moeten samenleven. De fitnessindustrie zal hier helaas geen uitzondering op zijn. Als sportscholen weer open mogen zullen zij aan nieuwe regels moeten houden. Branchevereniging NL Actief stelde eerder al het protocol ‘Verantwoord sporten’ samen. Technologie is hierbij een uitstekend hulpmiddel en met Virtuagym zetten wij hier op in voor onze klanten. Zo kunnen leden hun tijdslot direct boeken in de app en zal de check-in daar straks op controleren. Virtuagym houdt dan ook bij hoeveel klanten er in je club zijn, zodat je nooit boven het maximum zult uitkomen en je kunt zien indien een lid te lang binnen is. Zo kun jij je leden efficiënt in vaste tijdsblokken laten trainen, terwijl het voor je medewerkers een gestroomlijnd proces wordt.

Online coaching
Veel van onze klanten ondersteunden hun leden in de afgelopen periode al met digitale tools om thuis te trainen. Met Virtuagym hebben we daarvoor ook een hele bibliotheek “@home workouts” gelanceerd en “Video On Demand”, een bibliotheek met meer dan 600+ videos van Amerikaanse toptrainers op het gebied van HIIT, yoga, pilates, en meer. Daarnaast kunnen trainers ook digitaal klanten op afstand begeleiden. Velen verwachten dat vanaf nu in de fitnessbranche een gemengd model de nieuwe norm zal gaan worden, waarbij trainen in de club wordt aangevuld met een digitaal aanbod. Dit zal direct na de crisis niet meer dan noodzaak zijn, omdat er door de strikte regels beperkte capaciteit in je club is. Echter, er ligt hier een kans om je services buiten de vier muren van je club aan te bieden. Ontwikkel jezelf van Health Club naar Health Hub: een kennis- en ontmoetingsplek voor mensen die aan hun gezondheid werken. In je club én daarbuiten.

Stronger Together
Zover zijn we alleen nog niet. Ook al horen we positieve geluiden uit het buitenland en heeft men het ook hier in Nederland over versoepeling van de maatregelen, de fitnessclubs zijn ten tijde van het schrijven van dit artikel nog allemaal dicht. Een aantal clubs en studio's hebben succesvol een snelle transformatie gemaakt naar een digitaal aanbod, en zijn daardoor - tezamen met wat goodwill van hun klanten - in staat geweest hun betalingen door te laten lopen. Een heel groot deel heeft hier echter mee geworsteld. Met Virtuagym hebben we een concept ontwikkeld met de naam “Stronger Together,” waarin we alle best practices voor online coaching laten samen komen: uitgebreide schema’s voor thuis, workout video's, voedingsbegeleiding, audio meditatie, en steeds nieuwe challenges met echte prijzen. Met dit digitale lidmaatschap kunnen leden vervolgens hun sportclub blijven ondersteunen, wanneer hun ‘normale’ contract is gepauzeerd. Onze insteek: “Help je leden om jou te helpen”: jij biedt een mooie online experience en alternatief voor hun lidmaatschap aan je klanten, en in ruil willen zij je blijven ondersteunen door je een maandelijks lidmaatschap te blijven betalen. Een win-winsituatie in een tijd waar we allemaal verliezen, maar waar we door middel van innovatie hopelijk toch sterk uit komen.

Conclusie
John F. Kennedy noemde in één van zijn speeches dat het woord “crisis” in het Chinees met twee tekens wordt geschreven, die afzonderlijk “gevaar” en “kans” betekenen. En hoewel er daarna discussie is ontstaan over dat het tweede teken niet zozeer “kans” maar “kantelpunt” betekent, staat één ding voor velen vast: de wereld zal na corona niet meer hetzelfde zijn. En ook binnen de fitness kan deze situatie als een kantelpunt worden gezien, die zowel een gevaar als een kans kan zijn. Charles Darwin stelde in zijn evolutietheorie dat de soort die zich het makkelijkst kan aanpassen overleeft. Analoog hieraan is het van vitaal belang dat je jouw bedrijf aanpast om de veranderende omstandigheden. Technologie kan je hierbij helpen om je voor te bereiden op de nieuwe toekomst, waarbij het traditionele fitnessaanbod in een 1.5 meter samenleving wordt aangevuld met een rijke online ervaring.

HUGO BRAAM is technologie-evangelist in de fitnessbranche en medeoprichter van virtuagym.com, leverancier van innovatieve software voor fitnesscentra en personal trainers. hugo@virtuagym.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Hugo Braam

Bedrijf

Virtuagym

Laatste artikelen van dit bedrijf