3 jaar geleden

Buitensport: de grootste concurrent van de fitnessclub

Loek Vossen
Bewegingswetenschapper | eigenaar Molab.me
3 jaar geleden
Het coronavirus heeft de fitnesswereld op z’n kop gezet. Maar terwijl iedereen uitkijkt naar het moment dat er weer binnen gesport mag worden, wijs ik de fitnessclubs graag op hun grootste concurrent. Een concurrent die juist nu – maar ook in de toekomst - omarmd kan worden: buitensport.
 
Er zijn veel positieve geluiden over de versnelde innovatie omtrent digitalisering en sporten op afstand. Elke sportschool en elk fitness product heeft de afgelopen maanden sporters geholpen met thuis fit blijven. Dat thuisfitness een trend is die in een stroomversnelling is gekomen en zich tevens nog wel even zal voortzetten is duidelijk. Daar wil en moet je op inhaken. Het valt me echter op dat er maar weinig aandacht is voor die andere trend die door het coronavirus in een stroomversnelling is gekomen en net als thuisfitness niet zal ophouden zodra sportscholen weer opengaan: buiten sporten.

De cijfers
Buiten sporten stond in 2011 nog op plek 27 in de toonaangevende fitnesstrend enquête van het American College of Sport Medicine. In 2020 staat buiten sporten op plek 13, een plekje boven yoga. Als je kijkt naar de top 10 meest beoefende sporten in Nederland blijkt een meerderheid de voorkeur te geven aan buiten sporten. (Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, CBS i.s.m. RIVM 2018)
 
Met andere woorden: buitensport – of green exercise, zoals het in de Bewegingswetenschappen genoemd wordt - is al jaren de grootste concurrent van traditionele fitnessclubs. En dat zal de komende periode alleen maar toenemen. Het coronavirus wijst ons dus niet alleen op de kans om mensen (ook) thuis fit te houden. Het virus wijst ons ook op de kans om mensen (ook) buiten te laten sporten. Wacht dus niet tot je de deuren eindelijk weer open mag doen, maar bedenk liever alvast hoe je sporters buiten dezelfde kwaliteit trainingen aan kan bieden als binnen. Doe je dat niet, dan vrees ik dat je zowel op korte termijn (de zomermaanden komen eraan) als op lange termijn niet je volledige potentiële doelgroep aanspreekt.
 

“Meer dan de helft van de Nederlanders geeft de voorkeur aan buiten sporten ten opzichte van binnen sporten”
 

Aanpak en 3 voorbeelden
Het is soms best even lastig voorstellen hoe je dat wat je al jaren binnen doet nu ook buiten moet gaan doen. Natuurlijk kun je snel wat matjes neerleggen in het gras en aan de slag gaan. Ik weet ook zeker dat je huidige leden het leuk vinden om dit een keer te doen als evenement. Bedenk je echter wel dat als je jouw buitensport niet net zo serieus neemt als de indoor fitness, dat sporters dit merken. Anders gezegd: als jouw buitensport niet net zo kwalitatief is, kan en zal een sporter het ook zonder jou doen.

  • Cardio
    Het is belangrijk om de kernwaardes die je al jaren binnen hanteert, ook buiten vast te houden. Met dat in het achterhoofd heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van buitentrainingen bij fitnessclub WATTWORKS. Een van de kernwaardes van WATTWORKS is meetbaar progressie boeken op je eigen niveau. Binnen trainen sporters na een nulmeting in hun eigen trainingszones (hartslag en power) op een stationaire fiets. Die kernwaarde wordt vertaald naar buiten door de sporters buiten op een afgesloten parcours intervaltraining te laten doen in hun eigen hartslagzone. We hadden ook rustig kunnen gaan fietsen op de openbare weg, maar dat zou niet in lijn zijn geweest met de kwaliteit van de fietstrainingen binnen.

    (foto RAW Connect)
     
  • Muziek
    Een ander goed voorbeeld is RAW Gym in Utrecht. Dit is een silent fitness concept wat staat voor focus, authenticiteit en veiligheid. Binnen doen ze dat met hun RAW Connect workouts, waarbij iedere sporter een eigen headphone draagt. Zo kunnen sporters zelf het volume bepalen en ervaren ze meer focus. Om aan deze kernwaardes vast te blijven houden neemt RAW Gym hun audio apparatuur mee naar buiten. Zo creëren ze een unieke ervaring voor hun clubleden, waardoor sporters een gevoel van meerwaarde ervaren ten opzichte van zelf buiten sporten. Tevens houden ze vast aan hun silent fitness concept, een trend waar ik eerder over schreef op www.molab.me
     
  • Krachttraining
    Een laatste voorbeeld van kwaliteit bieden tijdens het buiten sporten komt uit de krachtsport. Wil je een goeie krachttraining buiten geven dan kan het een uitdaging worden om je apparaten steeds van binnen naar buiten te verplaatsen. Toch wil je iets meer aanbieden dan wat yogamatjes en elastieken, wat de meeste mensen tegenwoordig ook thuis gebruiken. Met name in Amerika en Scandinavië lossen ze dat op met vliegwieltraining.
Vliegwieltraining is ontwikkeld door NASA. In de ruimte kunnen astronauten niet trainen met gewichten omdat de zwaartekracht ontbreekt. Vliegwieltraining is daarom niet gebaseerd op gewichten en zwaartekracht. Groot voordeel voor het buitensporten is hierdoor dat apparatuur voor vliegwieltraining niet zwaar is en dus gemakkelijk van binnen naar buiten te verplaatsen is. Een vliegwiel weegt nog geen 6 kilo maar genereert wel weerstanden die gelijk zijn aan een gewicht van 0 tot 100 kilo, afhankelijk van hoe hard je trekt.

Vliegwieltraining werkt net als een jojo. Je trekt aan een koord, een vliegwiel komt op gang en trekt uiteindelijk door zijn snelheid het koord ook weer terug. Doordat je het vliegwiel eerst op gang moet trekken en daarna moet afremmen creëer je zowel een concentrische als een excentrische spierbeweging. Dit in tegenstelling tot bij het gebruik van losse gewichten of roeiapparaten.

Tijdens een buitentraining hang je een vliegwiel gemakkelijk op aan een paal, boom of aan de muur. Omdat je de hoogte van ophangen snel wijzigt van laag naar hoog kun je er alle spiergroepen mee trainen en vervangt een vliegwiel eigenlijk elk ander krachtapparaat dat je nu binnen hebt staan. Uiteraard komt vliegwieltraining ook binnen volledig tot zijn recht.
 
Bekende vliegwiel producenten zijn Exxentric of het Nederlandse bedrijf Kynett. Over de Kynett ONE schreef ik recent een review op www.molab.me.



Loek Vossen, Bewegingswetenschapper en eigenaar van Molab.me – WHERE SPORT SCIENCE AND SPORT TECHNOLOGY MEET. Mail: info@molab.me
 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

buitensportenCoronavirussilent fitnessvliegwieltraining
Gerelateerde artikelen