23 april 2020

Corona-update: betaalbereidheid in de fitness neemt toe

23 april 2020
Onderzoek wijst uit: de betaalbereidheid van het lidmaatschapsgeld bij Nederlandse fitnessclubs stijgt van 82% op 25 maart naar 89% op 22 april, ondanks een verlengde sluiting tot 20 mei.

Feedback4Sports heeft daags na de gevreesde persconferentie van 21 april het onderzoek naar de betaalbereidheid in de fitnessbranche tijdens de coronacrisis bijna een maand later her-uitgevoerd. Minister en vicepremier Koolmees heeft in de tussenliggende periode een aantal keren duidelijk opgeroepen om vooral het abonnementsgeld te blijven betalen en daar lijkt in toenemende mate gehoor aan te worden gegeven door de sportievelingen. 

Leden kijken uit naar het weer gaan sporten
Bij veel fitnessondernemers heerst een huivering om met gesloten deuren het abonnementsgeld te incasseren, maar voor de continuïteit van een groot aantal ondernemingen is dit wel noodzakelijk. Veel leden lijken dit goed te begrijpen en te ondersteunen. Van de respondenten geeft 45% aan te willen doorbetalen zonder compensatie. Maar liefst 44% wil nu gewoon betalen voor continuïteit en wenst na heropening een redelijke en haalbare compensatie. Van de ondervraagden geeft 11% aan nu liever niet te willen betalen, waarbij de eigen financiële krapte en onzekerheid als argumenten worden genoemd. Veel genoemde toelichtingen zijn: “We doen het samen”, “Het raakt iedereen”, “Ik kijk uit naar het weer mogen sporten” en “Ik betaal graag als de continuïteit dan maar wel zeker is”.



Over het onderzoek
Aan dit onderzoek hebben 10 willekeurige Nederlandse fitnessclubs (samen meer dan 8.000 leden) vrijwillig meegewerkt. De gemiddelde Net Promotor Score (NPS is de internationale meeteenheid voor klantloyaliteit) bij deze clubs bedraagt +48, dat is hoger dan het branchegemiddelde. De betaalbereidheid bij clubs met minder loyale leden kan derhalve lager zijn.

Eenzelfde soort onderzoek wordt momenteel in België uitgevoerd. Daar lijkt de betaalbereidheid lager te zijn bij een overeenkomstige NPS, maar bredere uitvraag is nog nodig om tot een betrouwbare afspiegeling te komen.

Oproep van de minister
“De duidelijke oproep van minister Koolmees, zou een mogelijke verklaring voor de toegenomen betaalbereidheid kunnen zijn", aldus Govert Janssen van Feedback4Sports. “Indien de minister deze oproep blijft herhalen en kracht bijzet door de continuïteit van sportscholen verder te waarborgen, dan kunnen miljoenen Nederlanders na de sluiting actief en met begeleiding weer aan hun gezondheid en beweging werken, mede dankzij de eigen betrokkenheid en loyaliteit.”
Coronaviruscompensatieabonnement
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Feedback4Sports

Laatste artikelen van dit bedrijf