5 jaar geleden

Liever een gezondheidsideaal dan een schoonheidsideaal

Eric Vandenabeele
Directeur Fitness.be
5 jaar geleden
Het moet wel leuk blijven

Gezond en bewust leven wint aan populariteit. Het wordt verpakt als de fundering van een fijn en gelukkig leven. De vraag blijft echter of de gezondheidshype ons echt wel gezonder maakt en of het afgetraind lijf, niet ingefluisterd, maar ingeschreeuwd door al dan niet bewerkte instagrammodellen, garant staat voor langer kwaliteitsvoller leven. 


Zijn we als fitnesssector tevreden met de bonus van het moment door actief mee te surfen met iedere rage, of halen we meer voordeel uit een mildere aanpak gericht op balans en haalbare realistische gedragsverandering?

Los van het feit of succesverhalen waar zijn, blijft dit steeds sterk individueel. Trainingseffect is niet bij iedereen hetzelfde. Je wordt niet alleen met een (on)zeker topsportpotentieel geboren, het genetisch meegekregen lichaamstype en gewijzigde lichaamssamenstelling met de jaren bepalen mee je limieten en daaraan gekoppeld succes. De sixpacks en Victoria Secret looks, lijken door de tsunami’s van social media voorbeelden gemeengoed, maar niks is minder waar.

Liever een gezondheidsideaal dan een schoonheidsideaal
Wat bereiken we wanneer succes wordt uitgedrukt in kilo’s? Zijn we goed bezig wanneer gezondheid geassocieerd wordt met looks? Onderzoekers tonen aan dat er een verband is tussen social media, eetstoornissen, lichaamsbeeld en dwangmatig sportgedrag.

Geassocieerd worden met dit laatste, zal onze sector nooit ten goede komen. Het sleutelwoord in deze is zonder twijfel balans. Gezondheid is zoals de definitie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) stelt, een toestand van compleet lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek. Binnen dit plaatje past fitness perfect. Via regelmatig en gecontroleerd bewegen kunnen we inderdaad compleet welbehagen nastreven. Het mag echter geen dwangmatige must worden gevoed door schoonheidsidealen. Dan slaat de balans terug richting ongezond. In een fitnesscentrum moet je lid worden van een community die je helpt, steunt en waar je je ‘thuis’ voelt. Geen sekte. Ook ons huis moet schoon genoeg zijn om gezond te blijven, maar heeft toch een beetje wanorde nodig om gezellig te zijn.

Laat ons eerlijk zijn, gezond leven is eigenlijk geen levensdoel op zich, laat staan een slank, gespierd lichaam hebben. Een ‘perfect body’ is geen garantie van geluk. Kwaliteit van leven vinden we in veel meer dan een goed functionerend en mooi lichaam. Kwaliteit van leven ligt in het genieten van ieder moment. Fitness moet vooral een hulpmiddel zijn om het doel, meer levenskwaliteit, te garanderen. Niet het doel op zich. Net zoals er in iedere roker zonder twijfel een stopper zit, zit er in ieder ‘zwaarder’ individu een slankere versie. Waarom komen die er dan niet uit? Omdat het niet leuk is, of op zijn minste de perceptie bestaat dat het niet leuk zal zijn. Mark Twain stelde het 150 jaar geleden al, en zijn citaat heeft nog niks aan zeggenschap verloren: ‘The only way to keep your health is toe at what you don’t want, drink what you don’t like, and do what you’d rather not…’

Kilootjes plezier in plaats van kilootjes frustratie
Gezond zijn is uiteraard ook je lekker in je vel voelen. De strijd tegen de kilo’s resulteert echter al te veel in onmacht en frustratie. In plaats van degelijk onderbouwde begeleiding grijpt men, onder druk van media en verkooppraatjes, al te snel naar wondermiddelen. Goeroes dansen op een slappe koord tussen pseudowetenschap en zelfverheerlijking en verkopen hun product als superremedie tegen alle body gerelateerde kwalen. Ze verwarren begeleiding met betutteling met als resultaat een eeuwigdurend carrousel van ontgoocheling, frustratie en hernieuwde pogingen. Jojo voor het leven.

Als we succes willen nastreven bij klanten, streven we niet naar korte termijn resultaten. Dan is beleving belangrijker dan gewicht. Dan is graag komen belangrijker dan moeten komen. Dan is een eerlijk en realistisch verhaal belangrijker dan wat men graag wil horen.

De eindejaar periode komt eraan. Een periode waarin de gemiddelde burger zich even geen zorgen maakt over eet- en drinkgewoontes. Voor meer dan de helft van de huishoudens met jonge kinderen zou in de decembermaand gezond eten geen zorg zijn. Men beseft dat men in de komende weken zal aankomen en stoort zich niet aan de aangekondigde eetfestijnen. Het hoort bij de periode en men geniet ervan.

Maar de frustratie komt erna. Het lijkt wel alsof de weegschaal strenger wordt en de kledij meer begint te spannen na de feestperiode. De balans slaat door naar de andere zijde, en houdt men dit vol? Neen. De eindejaar periode illustreert mijn kronkel tot in het extreme. Wanneer we via de promotie van duurzaam bewegen en gezond leven klanten (vrienden) voor het leven willen maken, dan moeten we een eerlijke balans zoeken. Zorg dat bewegen fun wordt. Zorg dat fitness geen straf is. Zorg dat kilo’s verliezen geen frustratie wordt.

Een kilootje erbij moet niet altijd frustrerend zijn, ook daar moet men kunnen van genieten. Gezellig eten en drinken hoort bij kwaliteitsvol leven. Daar steeds met een negatieve blik naar kijken, zorgt enkel voor frustratie. Zeg gerust tegen je klanten dat éénmalig zondigen nog niemand definitief naar de verdoemenis heeft gestuurd. Verhoog de frustratie niet, integendeel. Wanneer feestweken of gezellige weekends zorgen voor een kilootje meer, dan moet dit minstens het gevolg zijn van plezier en genieten. Ook dat is kwaliteit van leven. En zolang regelmatig voldoende bewegen daar deel van uitmaakt, mag dit gerust. Ook ons lichaam moet schoon genoeg zijn om gezond te blijven, maar heeft een beetje wanorde nodig om gezellig te zijn.

Hou je fit,
Eric

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Eric Vandenabeele

Bedrijf

Fitness.be

Laatste artikelen van dit bedrijf