14 june 2019

Hammer Strength Clinics 2019 Tour

14 june 2019

Het coachingsvak naar een hoger plan tillen door kennis te delen en deelnemers te inspireren. Dat is de doelstelling van Hammer Strength, van Life Fitness, bij de Hammer Strength Clinics 2019 Tour. Hammer Strength Master Trainer Gino Goossens trapte in Barendrecht af met de Barbell Training. “Als je mensen inspireert, heb je ze voor de rest van je leven.”

“Je moet een rood hoofd krijgen of je moet eruit zien alsof je moet poepen”, geeft Gino Goossens al lachend aan bij de vijftien deelnemers aan de Barbell Training in zijn RPTC (Resilience Performance Training Center in Barendrecht. De groep, een mix van personal trainers en medewerkers van sportscholen, is op dat moment bezig met back squats, eerst met een pvc-buis, later met barbells. “En hoe oncomfortabeler het voelt, hoe beter. Ook met zo’n pvc-buis op je schouders moet je proberen het maximale eruit te halen. Een relaxte squat bestaat niet. Ik hoor hier en daar gepuf, dat klinkt goed”, zegt Goossens.

Basiskennis
Geassisteerd door collega Hammer Strength Master Trainer Harry Seriese leert Goossens tijdens de zes uur durende clinic de deelnemers de basics en belangrijkste lifts met een barbell die binnen de krachtsport (powerliften) en functioneel fitness (CrossFit en Olympische Gewichtheffen) gebruikt worden. Daarbij ligt de focus op de oefeningen veilig, effectief en op een correcte manier uitvoeren.

Dat legt hij voor de pauze uit bij de back squat, bench press en deadlift. “Mijn focus ligt niet op hoe ik de deelnemers leer een deadlift of een bench press uit te voeren, maar hoe kan ik hen kan helpen om als coach bij iedere oefening van een klant het maximale eruit te halen. Ieder mens is anders. Je moet je kennis dus individualiseren. Zo kun je iemand heel bewust coachen.”

Daar schort het nog weleens aan, zegt Goossens. “De marges staan onder druk bij fitnesscentra en investeren in echt goed geschoold personeel kost tijd en geld. Er zijn sportscholen waar personeel vooral een praatje maakt met de klanten en schoonmaakt, maar de corebusiness van een trainer is inspireren. Dan moet je ten eerste plezier in je werk hebben en jezelf ook blijven ontwikkelen. Ik ben ook niet alwetend en ga zelf ook geregeld naar clinics en seminars. Als je mensen met jouw kennis en enthousiasme kunt inspireren heb je ze voor het leven.”

“Ik mis nog bij veel trainers de diepere basiskennis, ook over anatomie, biomechanica en fysiologie. Er zijn genoeg boeken over te vinden. Op YouTube vind je ook een schat aan informatie, nog meer dan in een bibliotheek. Maar je moet wel weten wat je moet kijken. Je kunt ook verzanden in al die filmpjes. Uiteindelijk zorg je voor mensen en hun welzijn. Dan moet je weten waar je het over hebt.”

Extra bagage
En dat weet Goossens, merken deelnemers Remco Schol en zijn collega Roja Hekmatpanah. “Wij zijn als personal trainers veel bezig met mensen die revalideren van blessures en oudere mensen die fit willen blijven. We wilden via deze clinic meer te weten komen over hoe je ieder individu anders kunt benaderen, waarbij je rekening houdt met wat ze wel en niet kunnen. Het gaat daarbij om de details. Zoals hoe houd je een barbell vast en hoe positioneer je jezelf”, zegt Schol. Hekmatpanah vond de clinic inspirerend. “We gaan zeker kijken hoe we de tips van Gino nu ook in de praktijk kunnen gebruiken.”

Ook voor personal trainer Yves Wijnhard was de clinic leerzaam. “Als personal trainer deel je vooral je kennis, zo geef ik ook clinics. Maar het is goed om af en toe even bij collega’s te kijken hoe zij te werk gaan en hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken. Het was fijn om mezelf even te spiegelen aan Gino.”

In de tweede helft van de clinic worden Olympic Weightlifting, Snatch en Clean & Jerk behandeld. “Ik leer zelf ook weer van clinics geven. Zo is hier nu iemand met scoliose. Bij deze aandoening is er een zijdelingse verkromming in de rug, waardoor één of meerdere bochten in de wervelkom ontstaan en daar moet je rekening mee houden. Je moet in oplossingen denken en daar is kennis voor nodig. Clinics van Hammer Strength geven we bewust in kleine groepen om iedereen individueel te kunnen coachen en de setting persoonlijk te maken. We hopen dat iedereen met een lach op het gezicht en extra bagage aan kennis naar huis gaat. Daarmee kunnen ze zichzelf, de klanten én ondernemers van dienst zijn.”

Wie is Hammer Strength Master Trainer Gino Goossens?
Gino is een ervaren evidence-based coach en tevens eigenaar van Resilience Performance Training Center (RPTC Fitness) waarin hij werkt met onder andere Hammer Strength apparatuur. Als coach richt hij zich op Individuele Design training (ID+Coaching) waarbij hij actuele wetenschap en assessments hanteert voor het behalen van persoonlijke doelstellingen op het gebied van fitness. Verder is hij een OPEX CCP- en Complete Human Performance (CHP) Coach. Naast zijn werk als fulltime coach en zelfstandig ondernemer is Gino een ervaren CrossFit atleet. Voor BigDawgs Athletes haalde hij de finales bij de CrossFit Lowlands Throwdown, Belgium Throwdown en Masters Throwdown. Ook wist hij dit jaar de nationale titel te winnen bij de CrossFit Games Open 2019 in de masters klasse 40-44 jaar.

Hammer Strength Clinics
Wil jij je kennis en ervaring naar een nog hoger niveau tillen? Wil jij leren van de beste coaches en je collega’s? Wij dagen je uit om een nog betere trainer te worden! Hammer Strength Clinics staan voor zweet en toewijding. Gebouwd op jarenlange ervaring en bewezen resultaat in de USA. Wij leren je niet alleen om het beste uit jezelf te halen maar ook uit de sporters die je traint. Hammer Strength Clinics onderscheiden zich door een combinatie van effectief hands-on leren, deskundige instructie, begeleiding in uitvoering en dynamische groepsdiscussies. De tour van 2019 bestaat uit clinics op het gebied van programming, barbell training en fundamentals ground base training.

Nieuwsgierig? Ga voor meer informatie en tickets naar www.lifefitness.nl/facility/hammer-strenght-clinic

 
Hammer Strength
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Life Fitness

Laatste artikelen van dit bedrijf