4 jaar geleden

Triatleet Marcel Gierman traint als een 'beest'!

4 jaar geleden

Triatleet Marcel Gierman heeft een uniek sportdoel: nog één keer meedoen aan het IRONMAN World Championship op Kona, Hawaï. Een uitdaging die de 44-jarige atleet tot het uiterste drijft! Om effectief te trainen en nieuwe stappen te zetten, traint hij sinds een half jaar met de Skillrun en Skillbike van Technogym.

Marcel deelt zijn ‘Back2Kona-verhaal’ met méér dan 10.000 Instagramgebruikers. Tijdens de triatlon van Frankfurt in mei verwacht hij zich te plaatsen voor het WK. Effectiever en efficiënter trainen zijn belangrijk voor Marcel, aangezien hij naast zijn topsportcarrière ook zijn eigen PTstudio heeft. Waarbij hij ook veelvuldig gebruikmaakt van de Skillbike en Skillrun.

Sporten op topniveau

De sportcarrière van Marcel begon met judo. Hij werd in zijn gewichtsklasse zelfs tweede op het NK voor junioren. Echter gooide een zware knieblessure roet in het eten en raakte een judocarrière uit het zicht. Door zijn revalidatie kwam hij in contact met fietsen en de triatlon. Een nieuwe liefde was op zijn 19e geboren. Marcel: “Ik bleek talent te hebben, vooral voor het fietsen. Zo begon mijn triatloncarrière. Ik heb 57 triatlons gewonnen, twaalf keer meegedaan aan de IRONMAN en mijn IRONMAN-pr is 8 uur en 53 minuten.”

“Mijn persoonlijke hoogtepunt is het meedoen aan het WK op Kona. Daar wil ik me nu op mijn 44e opnieuw voor plaatsen. En dan wel in de leeftijdscategorie 45 tot 50 jaar. Hiervoor ben ik nu weer volop in training. Ik train tussen de 15 en 20 uur per week. Naast zwem-, fiets- en looptrainingen, doe ik twee keer per week krachttraining. Mijn focus ligt zowel op duurvermogen als op snelheid, kracht, souplesse en sprintvermogen.”

Effectief en efficiënt trainen

Het uitdagende doel van Marcel vraagt om een effectieve en efficiënte manier van trainen. Als 44-jarige heeft hij een andere trainingsbalans nodig dan twintig jaar geleden. Daarnaast heeft hij door zijn werkzaamheden als PT’er en coach minder tijd om te trainen. Marcel: “30 uur per week trainen zoals ik vroeger deed, zit er niet meer in. Daarom is het belangrijk om slimmer te trainen. In onze sport is het gebruikelijk om 60 tot 70 procent van de tijd binnen te trainen. Je traint dan altijd onder dezelfde omstandigheden.”

“Omdat ik zoveel binnen train, doe ik dit graag op hoogwaardige apparatuur waarop ik meerdere trainingsvormen kan combineren. Die apparatuur heb ik via Technogym in de Skillbike en Skillrun gevonden. Hier train ik bijna dagelijks op. De grootste voordelen van beide apparaten? Ik kan er volop op trainen, het is heel accuraat en er zitten veel verschillende trainingsprogramma’s op. De apparatuur daagt mij als topsporter dagelijks uit om nog verder en dieper te gaan. Ik train nu een half jaar met beide machines, en merk dat ik met minder trainingstijd effectiever train en verder kom.”



“Bij de Skillbike train ik altijd op wattage. Ik heb een FTP-test gedaan en kan nu snel direct op volle bak trainen. Ik krijg gevalideerde data terug, die ik weer verwerk in mijn trainingsschema’s. Verder kan ik snel wisselen van trainingsvorm. De Skillbike is ideaal om intervaltraining op wattage te doen, terwijl je ook goed langere duurtrainingen doet of combinaties daarvan. Samen met de Skillrun zorgt het ervoor dat ik de ideale trainingsmix aan apparatuur heb staan. Ik wissel op de Skillrun vaak van trainingsvorm. Door de rupsband ga je makkelijk van 17 kilometer per uur naar 10 kilometer per uur en weer terug. Je schakelt snel op en af, zeker als je de parachutefunctie gebruikt. Ideaal voor intervaltraining. Een trainingsvorm die ik als duuratleet veel gebruik!”

Instagram-lovers

Marcel deelt zijn trainingservaringen via Instagram met zijn fanbase van 10.000 volgers. “Ik krijg veel reacties op mijn ‘Back2Kona’- verhaal. Dit is echt leuk om te doen. Ik deel mijn eigen ervaringen en krijg daar volop interactie op terug. Het motiveert mezelf om door te gaan en volgens mij ook de mensen die mij volgen. Ik krijg ook regelmatig vragen over hoe ik train, op welke apparaten en hoe mensen op mijn manier kunnen trainen.”

PT-studio: Move the limit

Marcel combineert zijn topsportleven met het geven van PT en lezingen door het hele land. Dit doet hij vanuit zijn PT-studio ‘Move the limit’ in Arnhem. Marcel: “Voor mij is het geven van PT prima te combineren met mijn eigen trainingsprogramma. Ik heb vroeger het CIOS gedaan en heb ‘on the job’ veel trainingservaring opgedaan. In mijn PT-lessen gebruik ik de Skillbike en Skillrun volop. Naast dat je goed de vooruitgang van sporters meet, gebruik ik graag de ingebouwde trainingsopties. Je kunt er alles mee: van rustig sporten, tot goede intervaltraining en zelfs een hele bootcamptraining. Beide apparaten dagen sporters op alle niveaus uit. Daarom werk ik er zo graag mee én op, als topsporter en als PT’er!”

Volg Marcel richting Kona via Instagram: @marcelgierman. Meer informatie over de Skillbike en Skillrun vind je op technogym.com/nl.


(Oud) topvoetballer Rafael van der Vaart (tegenwoordig woonachtig in Arnhem) in actie op de Skillrun in de PT studio van Marcel Gierman


 
Bedrijf

Technogym

Laatste artikelen van dit bedrijf