10 june 2014

Interview Chuck Runyon, een van de oprichters en CEO van Anytime Fitness

10 june 2014

Anytime Fitness de nr 1 Fitness Franchise van de wereld!

Chuck Runyon, een van de oprichters en CEO van Anytime Fitness, was onlangs in Nederland om in Breda de 23ste club van Anytime Fitness te openen en voor een meeting in Sittard met de franchisenemers in Nederland. Daarna reisde Chuck door naar Spanje om Anytime Fitness clubs te bezoeken in Barcelona en Madrid. Als afsluiting van zijn Europa Tour gaat hij naar Engeland waar een internationale conferentie wordt gehouden voor de internationale franchiseteams. En bezoekt hij de Anytime Fitness Conferentie in de UK.


Snelst groeiende keten
In 2002 startte Chuck met Anytime Fitness, al gauw de snelst groeiende Franchise Fitness keten ter wereld. In die 12 jaar is het aantal clubs namelijk naar ruim 2.500 gegroeid, waarvan meer dan 500 clubs buiten Amerika. Anytime Fitness is dit jaar uitgeroepen tot de Nr 1 in de Top 500 (een ranking van ALLE franchiseconcepten ter wereld) van Entrepeneur Magazine.

Locatie
Chuck is ervan overtuigd dat er nog altijd genoeg potentieel in de markt is voor verdere groei. “We beginnen ook niet zomaar ergens een club, maar hanteren strakke criteria. Om te beginnen bij de locatie. Bij voorkeur in een wijk van een stad of in de buurt van een stad of dorp waar voldoende mensen wonen en ook winkels zijn gevestigd zoals een supermarkt, bakker en slager. Liefst zo dichtbij mogelijk bij de gemeenschap waar mensen wonen. Een gebied in een cirkel van circa 3 km is voor ons het meest interessant.

Uit onderzoek blijkt dat mensen op maximaal 8 minuten rijden van een fitnesscentrum willen zitten. Daarnaast kijken we ook naar de demografisch gegevens: in welke leeftijdsgroep zitten ze en wat hebben ze te besteden?

Uiteraard kijken we ook naar de concurrentie. Hoeveel clubs zijn er in een bepaald gebied gevestigd en welk concept voeren ze? In Breda bijvoorbeeld waar pas een vestiging is geopend, zitten 20 clubs. Om daar een nieuwe club te starten, blijft een risico. Maar als ondernemer moet je ook risico’s durven nemen.

Nederland is net als in Amerika een competitieve markt, maar dat neemt niet weg dat wij toch kansen zien in de markt omdat we zien dat het aantal mensen dat aan fitness gaat doen, groeiend is. Daarbij proberen we ons te onderscheiden in de markt met ons concept dat uitgaat van convenience en gemak, en 24 uur per dag 7 dagen per week open. Er is altijd wel een moment op de dag dat je ergens kunt gaan fitnessen. Want met onze sleutel kun je als je Anytime Fitness-lid bent 24/7 terecht in al onze AF-clubs wereldwijd! Bovendien vormen de franchisenemers een belangrijk facet in het concept. Ze zijn het visitekaartje van de onderneming. Het zijn gedreven en enthousiaste mensen die niet eens affiniteit hoeven te hebben met fitness maar wel de passie hebben om mensen te helpen om gezond te worden. Zij zijn ook degenen die onderdeel uit maken
van de gemeenschap, wat we ten volle willen benutten.

Ondanks dat we een wereldmerk zijn, denken we lokaal en werken nauw samen met onze franchisenemers en ondersteunen ze ook om hun lokale markt te ontwikkelen. We bieden een toolkit dat hem ondersteunt bij zijn lokale marketing. Als Anytime Fitness geven we veel marketing ondersteuning, ook online-marketing. Dit in combinatie met nationale marketing campagnes. Verder zijn we actief op social media en Facebook waar we de meeste ‘likes’ op hebben. Op al deze manieren proberen we ons merk nog beter in de markt te zetten. Daar werken we constant aan”, aldus Chuck.

Vrijheid
Gedurende de 12 jaar dat het concept bestaat, is het concept van Anytime Fitness wel wat veranderd. Chuck: “Stonden er in de eerste clubs alleen cardio- en krachtapparatuur, nu zijn er aan het concept wel wat zaken toegevoegd – wat in overleg gaat met de franchisenemers. Zij kunnen lokaal bepalen welke elementen er aan het concept worden toegevoegd. Hier in Breda wilde Jasper graag een hoek hebben voor functionele training en een virtuele indoorcycling ruimte. Dit om er een completere club van te maken. Hetzelfde geldt voor groepslessen. In sommige clubs worden virtuele groepslessen gegeven, maar ook live groepslessen als de ruimte het tenminste toestaat.

In Spanje bijvoorbeeld hebben ze meer groepslessen dan in Nederland. De vrijheid om het concept uit te breiden, is altijd mogelijk. Nu zitten de meeste clubs tussen de 400 en 600 m2, maar het is niet denkbeeldig dat er straks clubs komen die een wat grotere en aparte ruimte hebben voor bijvoorbeeld crossfit of small Group training. We willen zoveel mogelijk anticiperen op de vraag vanuit markt.”

Toekomst
Als we het hebben over de toekomst van Anytime Fitness, beginnen de ogen van Chuck te glinsteren. Hij heeft nog plannen genoeg voor de toekomst. “We openen momenteel 300 clubs per jaar en hopen over een aantal jaren op 1.500 clubs buiten Amerika. Er liggen nog genoeg mogelijkheden. Wat dat betreft doet Petro en zijn team goed werk in Nederland en begint Anytime Fitness op te vallen in het fitnesslandschap. Wat ik begrepen heb van Petro wordt binnenkort de 26ste club geopend en hij hoopt voor het einde van dit jaar 35 clubs te hebben. Voor het merendeel nieuwe clubs, maar ook clubs die zijn overgenomen en zijn omgebouwd tot Anytime Fitness club. Dat dit bijzonder succesvol kan zijn, bewijzen de 2 eigen clubs van Petro die zijn omgebouwd. Uiteraard kijken we naar dit soort projecten kritisch zoals de locatie en het gebouw zelf. Het moet wel voldoen aan onze wensen en eisen.”

Belangrijk vindt Chuck dat het locaties zijn waar mensen laagdrempelig kunnen werken aan hun gezondheid. In dit kader liggen er plannen om op termijn in Nederland Anytime Health te introduceren. Een online platform waar mensen tips krijgen hoe ze gezonder kunnen leven en bewegen. Het is tevens ook een platform waar de instructeurs van de club en de leden onderling met elkaar kunnen communiceren. Volgens Chuck hebben online platforms de toekomst. Dit in combinatie met een Anytime Fitnessclub die als een soort facilitaire dienstverlener de spil wordt in het leefstijlpatroon van mensen.

Anytime FitnessfranchiseChuck Runyon
Gerelateerde artikelen