9 jaar geleden

Succesvolle ombouw Q-Fit naar Anytime Fitness

9 jaar geleden

Afgelopen mei heeft Anytime Fitness een tweede zaak geopend in Sittard in de wijk Lahrhof. Het betrof hier een ombouw van een bestaand fitnesscentrum naar een Anytime Fitness. Franchisenemer Roger Klingestijn is dan ook tevreden over de stap die hij gezet heeft.

Zeven jaar geleden ben ik gestart met Q-fit, een bestaande onderneming die ik kon overnemen, vertelt Roger Klingestijn. In de beginjaren liep de zaak goed, maar in de laatste jaren liep het ledental enigszins terug. Geld voor investeren was er wel, maar niet op grote schaal. Uitbreiden van het personeel was ook geen optie terwijl je aan de andere kant wel je klanten meer service en begeleiding wilt bieden, aldus Roger.

Ombouw

Het fitnesscentrum op de huidige manier voortzetten was geen optie, vervolgt Roger. Er moest wel iets gebeuren. Op gegeven moment raakte ik in gesprek met Petro Hameleers van Anytime Fitness om te kijken of we dit centrum niet konden ombouwen naar een Anytime Fitness. Ik heb daar niet meteen ja op gezegd en heb een tijdje de kat uit de boom gekeken. In de tussentijd heb ik een aantal Anytime Fitnesscentra bezocht en hoorde van de ondernemers positieve geluiden. Vervolgens heb ik met Petro een aantal gesprekken gevoerd die me vertelde wat het concept van Anytime Fitness allemaal inhoudt. Met name de flexibiliteit die je als ondernemer toch nog hebt binnen dit concept, 24 uur per dag open, de beperkte franchisenemerkosten en personele kosten en de ondersteuning vanuit het hoofdkantoor spraken me wel aan. In december heb ik de knoop doorgehakt en is het balletje gaan rollen. In 4 maanden tijd is alles geregeld en omgebouwd. Op 4 mei zijn we opengegaan en tot nu toe loopt het allemaal voorspoedig.

Klanten

Na de ombouw van Q-fit naar Anytime Fitness is vrijwel iedereen van de bestaande leden overgegaan. Men was zo enthousiast over het Anytime Fitness concept, we waren gelukkig weer eens het gesprek van de dag in deze wijk. We hebben geen presales actie gedaan en ook geen andere acties om bestaande leden niet voor het hoofd te stoten. Daarnaast zijn weer veel oud-leden teruggekomen vanwege het feit dat ze nu kunnen sporten op elk moment van de dag. Roger verwacht in oktober/november qua ledengroei weer een nieuwe mijlpaal te bereiken zodat de prognose die gesteld is, verder overtroffen wordt. De animo voor de nieuwe club is dan ook bijzonder groot. Bij de opening stond de 450 m2 grote zaak bomvol. Voornamelijk van mensen uit de wijk en directe omgeving waar we het verhoudingsgewijs ook van moeten hebben. Daarnaast zagen we ook mensen uit Susteren bij ons komen trainen die met een sleutel van Anytime Fitness in elke club van Anytime Fitness terecht kunnen, wat een extra stukje toegevoegde waarde geeft.

Marketing ondersteuning

Het mooie van het concept van Anytime Fitness is dat je er als ondernemer nooit alleen voorstaat. Eigenlijk moet je als ondernemer een duizendpoot zijn, maar dat neemt niet weg dat ik op bepaalde terreinen, zoals de omgang met de leden, sterker ben dan bijvoorbeeld in marketing. Via het hoofdkantoor van Anytime Fitness heb ik onlangs ondersteuning gekregen op het gebied van online marketing, met als gevolg dat ik daarmee een extra stap heb kunnen zetten en me meer ben gaan inzetten op online activiteiten. In de praktijk heeft dit al geleid tot resultaten. Zo heb ik een Bootcamp opgezet waar mensen zich online op konden inschrijven, en waarop 25 mensen gereageerd hebben. Daarnaast word je door het hoofdkantoor ook ondersteund in andere zaken en zijn de regelmatig terugkerende gesprekken met andere franchisenemers van Anytime Fitness een bron van informatie en ideeën. We leren dat de beste methode om nieuwe klanten te werven de aanval is en niet de verdediging. Je staat er dus in feite nooit alleen voor. Hoewel Anytime Fitness een franchise organisatie is, is er een grote mate van flexibiliteit hoe je de onderneming runt. Uiteraard ligt het concept van Anytime Fitness vast, maar daaromheen kun je als ondernemer veel zelf bepalen. Zo biedt Roger bijvoorbeeld in zijn centrum indoorcycling lessen aan, die hij voorheen bij Q-fit ook al gaf. “Ik wilde iets meer aanbieden dan alleen het fitnessgebeuren. Ook om een stukje saamhorigheid/groepsgevoel te kweken. Leden dienen zich hier thuis te voelen. Gezelligheid is belangrijk. Daardoor komen mensen ook terug, is de mening van Roger.

Toekomst

De toekomst ziet Roger met vertrouwen tegemoet. “Waar ik in het begin erg aan moest wennen is, dat er op tijden wordt getraind als er geen personeel aanwezig is. In principe kunnen we te allen tijde de beelden live bekijken. Dat we in het begin nog weleens deden, maar nu niet meer. Mensen weten ook dat de club in de gaten wordt gehouden en dat is voor hun ook een veilig gevoel. Daarnaast merk ik dat de personele kosten beter beheerst kunnen worden dan voorheen. Zelf ben ik nu niet meer 7 dagen per week op de club aanwezig en heb iets meer tijd voor mijn privë-situatie. Daarbij heb ik nog een instructeur die 12 uur per week werkt. En mocht het drukker worden dan kunnen de uren nog altijd uitgebreid worden. Ook zit hier in het pand een fysiotherapiepraktijk die een aantal dagdelen voor de revalidatie gebruik maakt van de apparatuur hier.

Al met al is Roger samen met zijn vriendin, die de administratie doet, tevreden over de ombouw naar een Anytime Fitness centrum. Hij kan het iedereen aanbevelen.

Anytime Fitnessfranchise
Gerelateerde artikelen