6 maanden geleden

Boutique fitness inspiratie tour Rotterdam: wat kun je verwachten?

Hannah Jonker
Redacteur
6 maanden geleden
De fitness sector in Nederland ontwikkelt zich snel en kent een veelvoud aan nieuwe trends. De groei van boutique fitness studio’s is wellicht de belangrijkste van de laatste jaren. Deze kleinschalige studio’s zijn al geruime tijd aanwezig in Nederland, maar krijgen de laatste jaren steeds meer een eigen profiel en positie binnen de fitness sector. Er zijn diverse ontwikkelingen geweest die het ontstaan van deze niche hebben geholpen, waaronder de opkomst van SoulCycle in de Verenigde Staten.

Wat is een boutique studio?
Voordat we verder gaan is het goed om eerst tot een definitie/omschrijving van het begrip boutique studio te komen. Het is nog niet zo makkelijk om in een zin te zeggen wat een boutique studio inhoudt. Een boutique studio beschikt in ieder geval over een aantal specifieke eigenschappen:
 • Kleinschalig
 • Specifiek programma
 • Expertinstructeurs
 • Werken op afspraak
 • Intiem design en sfeer
 • Groepslessen
 • Gedeelde passie
 • Herkenbare missie
Vervolgens dringt zich de vraag op of Personal Training studio’s ook onder boutique studio’s vallen. Personal training studio’s hebben op het eerste gezicht de kenmerken van een boutique studio. Denk aan kleine oppervlakte, specialismen, omzet, aantal locaties, etc. Maar naast de overeenkomsten zijn er ook duidelijke verschillen. Zo heeft een personal training studio in Nederland gemiddeld 4,5 trainers met 99 klanten, met een beperkt aantal bezoeken. Terwijl een boutique studio juist veel meer parttime trainers heeft (gemiddeld 15-50) met een grote groep klanten die een veelvoud aan bezoeken brengt.

Er zijn meer verschillen; een PT-studio past zich aan de klant aan, terwijl een boutique juist het concept vooropstelt. Al met al kunnen we stellen dat PT-studio’s een subgroep vormen binnen de boutique branche.

Enkele boutique en personal training studio feiten:
 • De 10 grootste gemeenten van Nederland tellen samen 617 boutique studio’s.
 • De 10 grootste gemeenten van Nederland tellen samen 125 personal training studio’s.
 • Van de boutique- en PT-studio’s samen zijn er 221 studio’s in Amsterdam gevestigd. Amsterdam wordt dan ook samen met Londen het mekka van boutiques in Europa gezien.
 • Onder boutique studio’s komt yoga het meest voor.
 • Gemiddeld werken er in een PT-studio 4,5 personal trainers. In Amsterdam ligt het gemiddelde hoger namelijk op 5,8 actieve trainers.
Boutique studio’s bezoeken
BlackBoxAcademy heeft de missie om fitness professionals te voorzien van worldclass content met als doel: groei! We delen graag onze kennis over dit onderwerp met professionals en willen hen vervolgens ook de branche laten ervaren. Dit laatste maken we mogelijk met onze boutique tours.

Afgelopen 2019 hebben wij tweemaal een succesvolle boutique tour in Amsterdam mogen organiseren. Dit jaar hebben wij 2 verschillende tours: de Inspiration Tour in Rotterdam en de Studio Tour in Amsterdam.

Inspiration Tour Rotterdam
Het team van BlackBoxAcademy neemt jou op vrijdag 6 maart graag mee naar Rotterdam, waar de meest inspirerende en toonaangevende clubs en studio’s bezocht zullen worden. De tour geeft jou de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te krijgen bij all inclusive fitnessclubs, personal training studio’s en boutique studio’s. Daarnaast zullen de ondernemers achter het concept jou vertellen over de keuzes die zij gemaakt hebben.

Wat kun je verwachten van de Inspiration Tour Rotterdam?
 • Een masterclass waarin de trends en ontwikkelingen binnen de Nederlandse (boutique) fitnessbranche besproken worden.
 • Je krijgt rondleidingen langs meerdere clubs en studio’s (je bezoekt er minimaal 4, waaronder HIGH STUDIOS) in centrum Rotterdam.
 • Je krijgt een rondleiding/korte presentatie van de ondernemer/manager van het concept. Je kunt deelnemen aan een workout bij één van de studio’s.
 • Inclusief het boek Fitness Markt & Trend Rapport 2018 – 2020 t.w.v. € 67.50 uitgegeven door BlackBoxPublishers
Voor meer informatie, neem een kijkje op www.blackboxacademy.nl

Wil jij meer weten over boutique studio’s in Nederland?
Boek: Boutique Markt & Trend Rapport
Uitgever: BlackBoxPublishers (www.blackboxpublishers.com)
Hard cover en full color boek
112 pagina’s - Prijs: € 67,50

boutique fitness
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

BlackBoxPublishers

Laatste artikelen van dit bedrijf
Auteur

Hannah Jonker