4 jaar geleden

In de lift met minister Bruins: Cees Arendse

4 jaar geleden
Als ik bij minister Bruno Bruins in de lift zou stappen, dan zou ik hem vragen of hij bereid is na te denken over een nieuw model voor ons zorgstelsel. Met veel meer aandacht voor preventie en bewegen. Bewegen als medicijn. Kijk eens naar hoe dat in andere landen is georganiseerd, durf out of the box te denken. Verder zou ik met de minister in gesprek willen waarom het beleid van de overheid zo op het verenigingsleven is gericht. Er gaat enorm veel geld van de overheid via gemeenten naar buurtsportcoaches. Zij gaan vervolgens programma’s en producten ontwikkelen die in onze branche al lang beschikbaar zijn. Zoals kinderen met overgewicht helpen. 

Dat aanbod is er al. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Waarom maken gemeenten weinig gebruik van onze producten? Omdat we commerciële bedrijven zijn? Ik vind dat een onzinnig argument. Het gaat erom dat geld efficiënt wordt ingezet en dat wordt gekozen voor de beste kwaliteit. En als lokaal een fitnesscentrum de beste kwaliteit biedt, dan zou een gemeente daarvoor moeten kiezen. Maar dat gebeurt niet. Die discussie zou ik graag met de minister willen aangaan.

Ik zou met de minister ook graag in gesprek willen over het feit dat ik - en met mij vele andere ondernemers - de meeste voldoening haal uit het gezonder maken van mensen. Daarom ben ik ondernemer geworden, omdat ik passie voor mensen heb. Een Health Club heb ik nooit als doel gezien, maar als een middel om mensen fitter, gezonder en vitaler te maken. Om mensen te helpen. Daarom stoort het mij dat onze branche nog te vaak wordt gezien als louter een geldgedreven sector. Natuurlijk willen we geld verdienen. Maar de grootste winst zit in sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Het terugdringen van de zorgkosten, het tegengaan van overgewicht, mensen duurzaam inzetbaar houden, eenzaamheid terugdringen. Het wordt onderschat hoe belangrijk fitnesscentra daarin zijn.

En als ik toch met de minister in gesprek ben, dan kaart ik ook aan dat de eerstelijnszorg in mijn optiek veel te snel medicijnen voorschrijft. Bij sommige aandoeningen is bewegen en een verandering in leefstijl een effectievere en duurzamere oplossing dan medicijnen. Het levert dubbele winst op: minder uitgaven aan medicijnen en fittere mensen. Een moeilijke klus voor ons, maar het werkt wel voor een groot deel van de deelnemers. Ik wil ook graag de discussie openen dat de leefstijlcoach in het BIG-register wordt opgenomen. Een fysiotherapeut is BIG-geregistreerd en mag in het medisch dossier van een klant kijken. Een diëtist ook. Maar een leefstijlcoach niet. Terwijl ze wel samen als multidisciplinair team een klant moeten begeleiden naar een gezondere leefstijl.

 
LiftgesprekkenNLActief
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf