4 jaar geleden

Column John van Heel: Bewegen als medicijn kennis verspreiden!

John van Heel
Directeur
4 jaar geleden
Zonder adequate kennis over gezond leven is het overgelaten aan toeval of je gezonde keuzes maakt. Vanuit die theorie zit bewustzijn en kennisbevordering in bijna elk gedragsveranderingsmodel. In de afgelopen vijftig jaar hebben we het ook niet echt met de paplepel ingegoten gekregen dat bewegen, sporten en spiertraining cruciaal zijn voor een gezond lijf.

Pas in 2017 publiceerde de Gezondheidsraad de nieuwe beweegrichtlijn, waarin voor het eerst spiertraining geadviseerd werd als wekelijkse activiteit. Deze richtlijn is echter wel gepubliceerd, maar er was geen budget voor een publiekscampagne, waardoor die kennis verscholen is gebleven in een publicatie die ergens online te downloaden is. De laatste jaren horen we heel veel over dat het belangrijk is om meer te bewegen, maar het waarom en hoe dat aan te pakken, dat weet niet alleen de particulier niet, ook professionals hebben deze kennis nog onvoldoende tussen de oren. Wat mij betreft wordt het tijd om de kennis over bewegen als medicijn massaal te verspreiden. Onder de jeugd, bij volwassenen, ouderen, bij mensen met een beperking en vooral ook bij professionals.

Stel je voor dat elke professional, van fitness trainer of personal trainer tot praktijk ondersteuner, combinatie functionaris en pedagogisch medewerker, mensen inzicht geven in het ‘waarom’ van bewegen, sporten en spiertraining. Juist die kennis over de zeven essentiële inzich ten van bewegen als medicijn, inspireert en motiveert mensen om actiever te gaan leven.

Als je weet dat je, om goed in je vetverbranding te komen, minimaal tien minuten moet bewegen en dat vijf minuten alleen goed is om suikers te verbruiken, als je dat inzicht krijgt van een professional, dan kan dat juist de aanleiding zijn om van dat blokje met de hond van vijf minuten, een wandeling van tien of vijftien minuten te maken. Ik heb de ervaring, dat, als ouderen vernemen van sarcopenie, het spierverval, wat iedereen ondergaat vanaf zijn dertigste, maar wat versnelt na je vijftigste, om te keren is door spiertraining, dat ze daardoor intrinsiek gemotiveerd geraken om überhaupt met spiertraining te beginnen, van een keer per week naar twee keer te gaan of zwaarder gaan trainen om het effect te verhogen.

Er heerst een chronisch tekort aan adequate kennis over gezond leven en over gezond bewegen in de westerse maatschappij, terwijl het ‘gezond leven model’ beschikbaar is. Om die reden ben ik in 2018 gestart met het schrijven van het boek ‘Bewegen als medicijn, hoe de je dat?’. Ik omschrijf hierin o.a. de zeven essentiële inzichten over bewegen als medicijn, waarvan ik vindt dat iedereen, van jong tot oud, die kennis moet hebben. Daarom zijn we in Weert ook aan de slag met een lessenpakket voor in het basisonderwijs. Maar primair is dit boek ook geschreven als kennisupdate voor de professional. Niet alleen als kennis, maar ook met praktische tools om die kennis over te brengen. Denk aan een bewegen als medicijn werkboek en een ‘Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?’ lezing, die je in je eigen regio kan verzorgen.

Ik heb er ook een preventie manifest over geschreven, want ik zie het als een beweging die op gang moet komen en snelheid moet krijgen. Bewegen als medicijn kennis verspreiden is fase 1. In juni 2020 komt het tweede boek uit, Voeding als medicijn, hoe doe je dat? en in november 2020 het derde boek, ‘Je brein als medicijn, hoe doe je dat?’, maar nu dus eerst de focus op bewegen. Haak gerust in op www.hoedoejedat.nu en wil je de lezing in je regio geven of het boek bestellen, mail me gerust.

John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid
jvanheel@efaa.nl
Leefstijl als medicijnNationale Preventie Beweging
Gerelateerde artikelen
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf