4 jaar geleden

Ondernemerstips van Fitness.be: doe er uw voordeel mee

4 jaar geleden

Ondernemen in de fitness is onze passie. Maar helaas kun je als ondernemer niet alles weten, daarom geeft de Belgische brancheorganisatie fitness.be, in iedere BodyLIFE in samenwerking met Unizo en Liantis twee tips speciaal voor Belgische fitnessondernemers. Deze keer:

Tip 1: De nieuwe camerawet

Waar moet je rekening mee houden als ondernemer?

Als je een bewakingscamera plaatste in je fitnessclub dan moest je tot hiertoe steeds aangifte doen bij de Privacycommissie. Ten gevolge van de invoering van de Europese algemene verordening gegevensbescherming is de Privacycommissie omgevormd tot de Gegevensbeschermingsautoriteit. Deze aangifteverplichting valt weg. De aangifte aan politiediensten blijft behouden, ook de aangifte van de wijzigingen. Hiervoor werd er een nieuw online aangiftetoepassing ontwikkeld nl. www.aangiftecamera.be.

Let op! Als je vroeger al een bewakingscamera aangegeven hebt via het elektronische loket van de Privacycommissie, dan zal je dit opnieuw moeten doen via het nieuwe loket. Er wordt wel een overgangsperiode van 2 jaar voorzien. Je hebt dus uiterlijk tot 25 mei 2020 de tijd.

Als je bewakingscamera's geïnstalleerd hebt, zal je voortaan ook een register moeten bijhouden met alle beeldverwerkingsactiviteiten die je uitvoert. Dit register moet je op verzoek van de gegevensbeschermingsautoriteit en de politiediensten steeds ter beschikking kunnen stellen. Dit is gelijkaardig aan de nieuwe privacyverplichtingen die gelden in het kader van de GDPR: dat bepaalt dat je een register van verwerkingsactiviteiten moet bijhouden als je persoonsgegevens verwerkt.

Op de website www.BeSafe.be vindt u richtlijnen over de plaatsing van bewakingscamera's en bewaring en gebruik van de gemaakte beelden. 

Tip 2: Mijn werknemer heeft een arbeidsongeval

Wat als ik geen arbeidsongevallenverzekering heb?

Een arbeidsongevallenverzekering is absoluut verplicht. Wanneer u die niet heeft genomen als werkgever, riskeert u een driedubbele sanctie: ambtshalve aansluiting, terugvordering van de schade en strafsancties. Wat u eventueel ook kan bekijken, is of uw sociaal secretariaat u niet op de hoogte had moeten brengen dat u dergelijke verzekering nodig had en of ze dus een fout hebben gemaakt. Overleg in elk geval ook met uw sociaal secretariaat.

Bedrijf

Fitness.be

Laatste artikelen van dit bedrijf