4 jaar geleden

In de lift met minister Bruins: Rob Cuppen

4 jaar geleden



Als ik bij minister Bruno Bruins in de lift zou stappen, dan zou ik met hem vooral willen praten over het belang van sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Als we in Nederland willen dat mensen duurzaam inzetbaar zijn, minder gebruik maken van de zorg, meer zelfredzaam zijn en gezonder leven, dan zijn de ondernemende sport- en beweegaanbieders een belangrijke partner om dat te kunnen realiseren.

Mijn vraag aan de minister zou zijn hoe het mogelijk is dat het kabinet dan de btw van 6% naar 9% verhoogt en de btw-vrijstelling voor sportactiviteiten verbreedt tot alle sportorganisaties zonder winstoogmerk, wat vaak zeer ongunstig uitpakt. Dat is slecht voor de sport, slecht voor de prijs, slecht voor de ondernemers en slecht voor de mensen die willen sporten. Je zou van de overheid verwachten dat ze maatregelen neemt om sport en bewegen te stimuleren. Dat drempels worden weggenomen om te gaan sporten en bewegen. Maar wat doet het kabinet? Dat werpt juist drempels op. Ik begrijp niet dat de overheid zich zorgen maakt over de gezondheid en vitaliteit van de Nederlanders en tegelijkertijd de btw op sport verhoogt.

Ik ben directeur van een sportcentrum voor een universiteit. We stimuleren een gezonde leefstijl van studenten en werknemers. Zij hebben vooral een zittend bestaan. Voor hun fitheid en gezondheid is het belangrijk dat ze gaan en blijven bewegen. Ik merk dat studenten steeds meer aandacht hebben voor hun leefstijl en willen investeren in hun fitheid. Ook voor medewerkers is het Radboud Sportcentrum de ideale plaats om te sporten. Het belang van vitale werknemers wordt door werkgevers in toenemende mate erkend.

Als bestuurslid van branchevereniging NL Actief hamer ik vooral op meer kwaliteit in de fitnesssector. Er valt nog veel te winnen voor onze branche. Het is belangrijk dat NL Actief als een keurmerk wordt herkend en erkend, binnen en buiten de branche. We hebben zo'n kwaliteitslabel nodig. Centra die zijn aange-sloten bij NL Actief horen een gegarandeerd kwaliteitsniveau aan te bieden. Je moet niet zomaar lid kunnen worden. En centra hoeven niet sec fitnesscentra te zijn. We moeten verbreden. Er zijn genoeg andere sport- en be-weegaanbieders die geen fitnesscentrum in de traditionele zin zijn, maar wel prima passen binnen het gedachtegoed van NL Actief. Denk aan personal coaches en aanbieders in 'beweegniches'. Ook zij moeten zich vertegenwoordigd voelen door NL Actief.

Rob Cuppen
Directeur Radboud Sportcentrum

Rob Cuppen is geen fitnessondernemer in traditionele zin, maar hij runt in loondienst wel één van de grootste sportclubs van Nederland. Maandelijks sporten zo'n 20.000 mensen in het Radboud Sportcentrum in Nijmegen. Studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Maar ook particulieren en medewerkers van externe bedrijven. Rob Cuppen is één van de succesvolle fitnessondernemers die in het boek Liftgesprekken zijn geportretteerd. Het boek is verkrijgbaar bij NL Actief: www.nlactief.nl

NLActiefLiftgesprekken
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf