16 february 2019

Alleen zijn we sterk, samen zijn we nog véél sterker

Eric Vandenabeele
Directeur Fitness.be
16 february 2019


Goede en oprechte politici zouden moeten werken aan zaken waarvoor de mensen niet op straat komen. Reageren op allerlei marsen voor het klimaat, betogingen en gele hesjes is eigenlijk gratuit. Denken aan mensen daarentegen die in alle stilte werken voor zichzelf en denken aan hun eigen gezondheid vraagt inzicht, kennis en een rechtvaardigheidsgevoel om ook hen te belonen. Waar zijn ze die goede en oprechte politici? Hoe kunnen we ze bereiken en overhalen?

Wanneer in Brussel tienduizend klimaatspijbelaars op straat komen, mogen de organisatoren op visite bij ministers en worden hun drijfveren onmiddellijk door veel beleidsmensen geclaimd. Wanneer gele hesjes, met minder maar hardhandiger, verzameld de straat op trekken, dan ontvangt de premier hen. Wanneer er, door herstructurering, 1000 jobs dreigen verloren te gaan bij een groot bedrijf dan reageren de vakbonden en politiek nogal selectief.

In veel kleinere bedrijven worden er elke dag mensen in alle stilte ontslagen en hun getal is véél groter. Politici zitten graag, voor het oog van de camera’s en in het zicht van duizenden supporters, in de tribunes van voetbal- en wielerwedstrijden. De macht van het getal schudt de media, de politiek en beleidsmakers wakker. Misschien moeten we daar iets meer aan denken, willen we wat bereiken voor onze sector en onze klanten.

Waarom luistert men niet naar ons?
Waarom is klimaat zo hot? Letterlijk en figuurlijk. Procentueel stellen 70.000 klimaatwandelaars niet zo veel voor. Eigenlijk maar 0.6% van de Belgische bevolking. En toch voelt het aan als een nationaal gedragen protest. Toch staan politici in de rij om de problematiek te claimen en zich op te werpen als de goedlachse oom die tenminste luistert naar de kinderen en belooft om alle problemen in orde te brengen. En lukt het niet, dan heeft hij toch aandacht gekregen, tijdelijk kunnen meesurfen op het succes van verontwaardigingsgolven en hopelijk wat zieltjes gewonnen voor de aankomende verkiezingen. Want daar draait het voor hen toch om. Of is het toch algemeen belang?

Dienen wij als sector het algemeen belang? Zonder twijfel. Mensen in beweging zetten maakt hen als individu niet alleen productiever en gezonder. Men leeft kwaliteitsvoller en de macro-economische voordelen zijn niet te tellen. Waarom luistert men dan niet naar ons?
We komen niet met z’n allen op straat. We roepen niet samen, we hebben eigenlijk geen gezamenlijke eis. Of dat denken we toch. Iedere beoefenaar heeft zijn individuele redenen om lid te worden van een fitnessclub. Clubuitbaters en trainers met een hart voor hun klanten helpen hen bij het zoeken naar individuele oplossingen en methodes om hun klanten deze effectief en blijvend te laten uitvoeren. Als sector slagen we erin om dit te doen voor 500.000 Vlamingen. Dit is nobel en dient onrechtstreeks het algemeen belang. Het is echter geen reden voor politici om ons te steunen. We doen het toch al.

Waarom subsidieert de overheid?
De overheid subsidieert om het gedrag van de burgers te sturen. Men wil wenselijk gedrag ondersteunen dat zonder deze financiële tussenkomst niet automatisch tot uiting zou komen.

In de begroting voor sport heeft de Vlaamse regering in 2018 154 miljoen ingeschreven aan subsidies. Structurele ondersteuning, projectsubsidies, sportevenementen en infrastructuur. Het overgrote deel gericht naar competitie- en elitesport. Slechts 8.2 miljoen (5%) werd voorzien voor ‘het sport voor allen’ beleid. Van deze 5% was zelfs 2.5 miljoen gereserveerd voor ondersteuning van het WK wielrennen (sport voor allen?). Voor de fitnesssector reserveert men 150.000€ om een organisatie te subsidiëren voor ondersteuning van de overheid en praktijkontwikkeling in het kader van gezond en ethisch sporten (o.a. antidoping).

Eigenlijk moeten we hieruit concluderen dat de overheid ervan uitgaat dat ubsidiëren van topsport en competitiesport noodzakelijk is en dat dit zonder haar ondersteuning niet automatisch tot uiting zou komen. In eenzelfde redenering vindt men subsidiëring van fitness niet nodig. Burgers stimuleren om via fitnessbeoefening meer te bewegen is blijkbaar volgens onze politici niet nodig. Men gaat ervan uit dat dit zonder subsidie ook gebeurt. Dit laatste is misschien nog waar ook. Zelfstandige idealistische ondernemers zorgen ervoor.

Nochtans verdient onze sector meer. We leveren een grote bijdrage in ‘het sport voor allen’ beleid. Zetten meer dan eender welke sector mensen recreatief en kwaliteitsvol in beweging. We bieden een antwoord op vele beschavingsziektes. Onze sociale rol wordt steeds groter en het belang van ons aanbod voor bedrijven steeds meer erkend. Daar mag toch iets tegenover staan. Niet?


Voor onze ondernemers
Erkenning in plaats van stigmatisering zou al veel ondernemers gelukkiger maken. Flexibiliteit in tewerkstelling en een fiscaal gunstiger klimaat kan onze ondernemingsgeest enkel stimuleren. Minder betutteling, meer promotie. Als men middelen heeft om burn-out en arbeidsongeschiktheid te bestrijden, boswandelingen te financieren, psychologen goedkoper te maken, het gebruik van medische apps te ondersteunen en zelfs relatieadvies te geven, dan moet er toch een mogelijkheid om ook onze impact op volksgezondheid te ondersteunen of op zijn minst te erkennen.

Voor onze beoefenaars
Sport is vrijgesteld van btw. Sport, en zeker competitie- en elitesport worden over gesubsidieerd. Daartegenover moet iedere fitnessbeoefenaar gemiddeld bijna 5€ per maand belasting betalen om aan fitness ‘te mogen doen’. Wanneer men ervoor kiest om dit kwaliteitsvol en onder begeleiding te doen, kost het zelfs een stuk meer. Waar is de logica. Waar is het gezond verstand van goede en oprechte politici? Laat ons beginnen met vooral dit te eisen van onze politici.

Eisen kunnen we echter alleen maar hard maken wanneer ook wij gebruik kunnen maken van de macht van het getal. In mei komen de Vlaamse, Belgische en Europese verkiezingen eraan. We moeten op zoek om onze stem(men) luid en samen te laten klinken. Pas dan zal men luisteren, wanneer politici het gevoel krijgen dat begrip voor onze eisen het stemgedrag van honderd duizenden fitnessbeoefenaars kan beïnvloeden. Met Fitness.be gaan we proberen werk te maken van een memorandum in aanloop naar de verkiezingen. Toegankelijk om via social media ook door al onze beoefenaars te laten onderschrijven. We zijn allemaal sterk in wat we doen, maar samen kunnen we nog veel sterker worden.


Hou je fit,
Eric


 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


 
Auteur

Eric Vandenabeele

Bedrijf

Fitness.be

Laatste artikelen van dit bedrijf