30 september 2019

Feestelijke mijlpaal: 100ste vestiging Anytime Fitness in Benelux geopend

30 september 2019
Het was woensdag 25 september een groot feest in Elburg. Op de Veluwe werd uitgepakt voor de opening van alweer de 100ste vestiging van Anytime Fitness in de Benelux. Franchisemanager Benelux Petro Hameleers is blij met de groei die Anytime Fitness met alle franchisersdoormaakt. Een groei die natuurlijk totstandkomt doordat het businessmodel van Anytime Fitness succesvol is. Wij spraken Hameleers over hoe de fitnessformule sinds 2011 de markt verovert in de Benelux.

Het was acht jaar geleden dat Hameleers kennismaakte met de fitnessformule van Anytime Fitness, opgericht in 2002 door drie Amerikaanse ondernemers. Anytime Fitness had destijdsal een netwerk van 1200 vestigingen in de Verenigde Staten. Hameleers raakte bij eentoevallig weerzien met een oude bekende uit de fitnessbranche op een IHRSA-conferentie in San Francisco in gesprek over het ‘vrije’ concept van Anytime Fitness, dat toen ook in Australië de vleugels uitsloeg en in Engeland, Japan en Benelux werd geïntroduceerd. Hameleers was direct enthousiast over de flexibiliteit en het gemak voor de klant en beslootAnytime Fitnessvervolgens in 2011 naar de Benelux te brengen.

En nu is vestiging 100 geopend in de Benelux, gefeliciteerd! Had je acht jaar geleden verwacht dat Anytime Fitness zo’n sterke groei zou doormaken?
Hameleers: “Ja, eigenlijk wel. Ik had toen al het idee dat het concept ook zou aanslaan in de Benelux. Wat mij vooral aansprak in het concept van Anytime Fitness, wat mij ook werd verteld in de VS, was de vrijheid die we klanten bieden. Anytime Fitness was het eerste bedrijf met vestigingen die 24 uur per dag en zeven dagen per week open zijn. Wij bieden mensen de vrijheid om te komen wanneer ze willen en tijd hebben. Daarnaast is het businessmodel voor de franchisenemer interessant door de beperkte investering en beperkte personeelskosten. De franchiser wordt ookdeskundig ondersteund door de expertise van het hoofdkantoor, zoals op gebieden van marketing, salestrainingen, verdere doorontwikkeling van het concept en structurele begeleiding door franchise business consultants.”

Merken jullie ook dat mensen ’s nachts gaan sporten?
“In de praktijk komen natuurlijk mensen vooral overdag of ’s avonds. Maar er zijn vestigingen waar mensen die bijvoorbeeld onregelmatig werken wel ’s nachts komen trainen. Dat we altijd open zijn moet klanten vooral het idee geven dat ze niet op de klok hoeven te kijken. Als de vergadering uitloopt of wanneer de kinderen ziek zijn, hoef je bij ons niet te vrezen dat de deuren van de sportschool al gesloten zijn.”

Hoe hebben jullie de sportscholen ingericht dat die 24 uur per dag te bezoeken zijn?
“Klanten krijgen een keycord waarmee ze toegang hebben tot onze vestigingen. Ze kunnen daarmee over de hele wereld in zo’n 5000 vestigingen 24/7 terecht. Wanneer je op reis kun je dus ook overal terecht om te sporten. Dat is ook vrijheid. Overdag is er vakkundig personeel in de vestigingen voor informatie en professionele begeleiding. In de nacht is het aan klanten die dan komen om zelfstandig te werken. Zij hebben dan al wel vaak programma’s van ons gevolgd en zijn geïnstrueerd over hoe ze kunnen trainen. Om de veiligheidvan onze bezoekers te waarborgenhebben we veiligheidssystemen geïnstalleerd en er is in elke vestiging een telefoon beschikbaar voor noodgevallen.”

Hoe is de weg verlopen van de eerste vestiging tot de nu de honderdste?
“De eerste vestiging openden we in Zuid-Limburg. Er waren mensen die mij voor gek verklaarden. Zo van: denk je nou echt dat mensen in het diepe zuiden van Limburg de behoefte hebben om zo laat nog te sporten? Ik zei: nee, maar het gaat erom dat ze niet aan vaste tijden vastzitten. Bovendien is de 24-uurs beschikbaar niet onze enige pijler. We willen klanten kleinschaligesportscholen bieden waarin ze zich thuis voelen. Ik heb de eerste zes vestigingen in Limburg geopend, daarbuiten was de eerste in Neede, in de Achterhoek. Inmiddels zitten we dus op 100 vestigingen in de Benelux en zijn veel enthousiaste franchisers ingestapt. De een met één vestiging, anderen met meerdere clubs. Wij ondersteunen hen waar nodig. De een met operationale zaken, de ander met de uitbreiding naar weer nieuwe vestigingen. Dit jaar en in 2020 openen meer dan 25 nieuwe vestigingen de deuren in Nederland.”

Wat maakt Anytime Fitness volgens jou een zo’n sterk groeiend concept?
“We willen de brug slaan tussen fitness en health. Ik heb zelf 12,5 jaar als fysiotherapeut en manueel therapeut in het ziekenhuis in Sittard gewerkt. Ik heb in die rol meegemaakt dat het niet altijd eenvoudig is om de gezondheidssector te combineren met de fitnesswereld. Wij bieden met Anytime Fitness de klanten een laagdrempelige en kleinschalige omgeving met deskundig personeel om te komen sporten en vooral een gezonder mens te worden. Wij bieden namelijk ook informatie en expertise in onze programma’s voor gezonde voeding. Ons doel is om klanten te helpen met een persoonlijke benadering. Wij willen niet dat onze klanten het gevoel hebben dat ze in een groot spookkasteel rondlopen, zoalsbij grote sportscholen vaak het geval is. Dat we nu groeien betekent dus ook niet dat we onze bestaande vestigingen willen uitbreiden. Dan kiezen we eerder voor een nieuwe vestiging. In onze vestigingen hebben wij hebben liever 100’en klanten die wij heel goed leren kennen dan 1000’en klanten die anoniem rondlopen.” 

Wacht verwacht jij de komende jaren van Anytime Fitness?
“We willen binnen vijf jaar naar 250 vestigingen in Nederland. We hebben enthousiaste franchisers en wij doen ons best om onze franchisenemers en hun medewerkers elke dag het beste uit zichzelf te laten halen. Coaching, trainingen, persoonlijk contact, doordachte systemen en effectieve marketing. Alles om succesvol te kunnen zijn.  Je hebt onderweg te maken met de uitdagingen en hindernissen. Zo duren de procedures om een nieuwe vestiging te openen langer dan je hoopt. Van aanvraag bij de gemeente tot de opening zit meer dan dertig weken. Je moet daarnaastook financieringen in orde brengen. Gelukkig hebben we met Rabobank een fijne partner gevonden. Zij hebben veel vertrouwen in ons concept. Net als onze klanten. We zijn in 2011 vanaf scratch begonnen en snel ontsprongen de zaadjes en zijn we als Anytime Fitness gegroeid tot honderd vestigingen in de Benelux. En het einde is nog lang niet zicht.”

www.anytimefitness.nl
Anytime FitnessfranchisePetro Hameleers
Gerelateerde artikelen