4 jaar geleden

‘Langer gezonder leven’, hoe doe je dat?

John van Heel
Directeur
4 jaar geleden
Als je pre-diabeet bent, dan kan je natuurlijk naar de dokter gaan en medicatie halen, maar je kan er ook voor kiezen om je leefstijl een gezonde twist te geven. Er komt steeds meer aandacht voor het natuurlijke geneesmiddel dat leefstijl heet. Denk hierbij aan de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie), de subsidie voor Leefstijlgeneeskunde en de ESF-subsidies voor duurzame inzetbaarheid. Echter blijken dit druppeltjes op een gloeiende plaat te zijn. 

Gelukkig komt er vanuit de zorgsector zelf ook steeds vaker het geluid van leefstijl als medicijn. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een groot gedeelte van het effect van medicatie aan het placebo-effect toegewezen kan worden. Arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom onderzocht Nederlanders en Ghanezen en concludeerde dat het tijd is dat we minder pillen gaan gebruiken. Medicatie is vaak belangrijk, maar veel pillen onderdrukken alleen symptomen en hebben als bijeffect dat ze ongezond leven in stand houden.

Minder medicatie
We moeten echt minder medicatie gaan gebruiken, vindt Van Bodegom. Maar hierbij lopen we wel tegen uitdagingen aan. De huisartsen zijn niet opgeleid tot leefstijlcoach, terwijl in de onderzoeken voor de GLI is gebleken dat coaching nu juist tot duurzame verandering van de leefstijl kan leiden. De huisarts heeft er geen tijd voor, is er niet voor opgeleid maar de patiënt wil wel geholpen worden. Dus dat er medicatie gegeven wordt in de plaats van een beweegrecept, is wel logisch. Dit ‘beweegrecept met coaching’ wordt nu alleen nog betaald voor mensen met obesitas, maar er zijn miljoenen mensen met een beetje overgewicht, die dit ook nodig hebben om te voorkomen dat ze obesitas ontwikkelen. 

Ook Van Bodegom is voorstander van het aanpakken van bijvoorbeeld overgewicht en diabetes, voor het begint. Onderzoek wijst uit dat je met leefstijlaanpassingen, diabetes type 2 kan genezen. Ook binnen sport en preventiecentra zie je steeds meer mensen met diabetes, die door meer te bewegen, sporten en gezonder eten, binnen enkele weken medicatie kunnen verlagen. Gezien het feit dat er 1 miljoen diabeten zijn, ligt hier een mooie kans om dit voor de meeste diabeten in de kiem te smoren.

De meest gemakkelijke start is bewegen volgens Van Bodegom, die er een boek over heeft geschreven, genaamd ‘Ontpillen’. “Wandelen tijdens de lunch, dat is wat altijd werkt”,  aldus de auteur. We weten natuurlijk al lang dat dat goed is om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen, maar dat je bloeddruk er ook van daalt, je beter tegen stress kan, cognitief beter presteert, er beter door slaapt en dat het de kans op een aantal vormen van kanker verminderd, dat is bij de meeste mensen helemaal niet bekend.

Effectieve bewustwording
Het lijkt erop dat er nog ontzettend veel winst te boeken is door effectieve bewustwording. Niet alleen bij de consument, maar ook bij de professionals in de zorg en in de fitness. Geeft bijvoorbeeld iedere fitnesstrainer de klanten al beweegadvies op het gebied van dagelijks recreatief bewegen? Reiken we als fitnessbranche het gezond leven model al voldoende aan? Ik denk dat het antwoord vaak nee is. 

Toch ontwikkelt de fitnessbranche zich ook al in de richting van leefstijl als medicijn, bijvoorbeeld met de NL Actief Preventiecentrum certificering, beweegdeskundige diabetes, beweegdeskundige overgewicht en obesitas en beweegdeskundige NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel).  Ook de visie-omschrijving van NL Actief gaat al een stuk verder dan fitness: ‘Het fitnesscentrum is hét professionele lokale centrum voor sport en bewegen, dat ervoor zorgt dat kennis, informatie en expertise toegankelijk en beschikbaar zijn voor de gebruikers. Daarmee levert het fitnesscentrum een zeer belangrijke bijdrage aan de gezondheid, welzijn en ontplooiing van samenleving en individu.’
 
Zorg als medestander?
Wat mij betreft ontwikkelen wij als branche hierop verder door, naar een leefstijl als medicijn aanpak waar iedereen op in kan haken, jong en oud, valide en minder valide, consument en professional. De tijd is er rijp voor en we hebben er in ieder geval weer een medestander bij vanuit de zorgsector.
Wellicht is het nu ook de tijd om de handen meer in elkaar te slaan met de gemeente en zorgsector. Steeds meer gemeenten gaan voor J.O.G.G. (Jongeren Op Gezond Gewicht) en nemen een J.O.G.G. regisseur aan. Deze regisseurs gaan in gesprek om samen op te trekken. Steeds meer gemeenten willen Positieve Gezondheid van Machteld Huber opnemen in hun gezondheidsbeleid. 

Vanuit VWS, maar ook vanuit de WHO, komt steeds vaker het sein dat preventie de enige echte duurzame oplossing is, echter kan dat alleen als de markt hierin meewerkt. Het netwerk binnen de fitnessbranche, die hier mede invulling aan kunnen geven, is er al: de preventiecentra. Nu nog de doorontwikkeling naar leefstijl als medicijncentra met de daarbij horende expertise.

Overigens, dat boek van Van Bodegom, ‘ontpillen’, is zeker ook voor de fitnessprofessional de moeite waard om te lezen. Meer informatie: https://www.nporadio1.nl/consument/16562-hoe-je-met-minder-medicijnen-gezonder-kunt-leven

John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid
 
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf