4 jaar geleden

Bieden we voldoende groeiperspectief?

John van Heel
Directeur
4 jaar geleden
De fitnessbranche is de afgelopen 15 jaar veranderd van 1500 tot 1800 reguliere en premium sportcentra, naar nu méér dan 35% low budget aangevuld met een percentage midbudget. Misschien is nog maar net de helft regulier en premium te noemen. Dat betekent ook dat het carrièreperspectief voor trainers verschoven is.

Waar men destijds startte als junior fitnesstrainer en door kon groeien naar senior en afdeling coördinator gaat dat nu even anders. De nieuwe fitnesstrainers groeien op dit moment bijna allemaal door naar personal training en coach. Dit knelt nu al bij veel premium sportcentra. We vernemen steeds vaker van clubs dat het moeilijk tot bijna onmogelijk is nieuwe trainers te vinden. De vraag die we onszelf moeten stellen, bieden we als ondernemers nog wel voldoende perspectief voor nieuw intredende fitnesstrainers?

Het antwoord is in de meeste gevallen ‘nee’. Tenminste, als we naar het groeiperspectief kijken binnen dienstverband. Veel sportcentra hebben het verschil niet in de functie zelf (aspirant, junior, senior) en bieden bovendien geen perspectief voor de trainers die de ambitie hebben door te groeien binnen de organisatie. Zo zou een fitnesstrainer afdelingsmanagement, sales, horeca of zelfs management kunnen ambiëren. Als we die functies niet beschikbaar hebben, betekent dat niet dat je de trainers geen perspectief kan bieden. Vroeg of laat zal er ook in het management geschoven moeten worden en misschien is het goed om iedereen die de ambitie heeft, zonder perse beloften te doen, de kans te geven in die richting te groeien.

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt; ‘maar wie betaalt dat dan?’ Echter hoeft dat niet altijd meteen geld te kosten. Als je als manager of ondernemer tijd steekt in het samen werken en overleggen, een stukje interne opleiding, dan mag je van de trainer verwachten dat hij of zij er ook wat extra tijd in stopt. Zonder dat daar al meteen voor betaald moet worden. Zit daar die bereidwilligheid niet, dan moet je je überhaupt afvragen of je met de juiste persoon aan tafel zit. Maar de ervaring leert dat die ruimte en bereidwilligheid er bij velen zeker is.

Samen met de fitnesstrainers met ambitie, een extra week overleg (of per twee weken) over de kwaliteitsverbetering van de fitnessafdeling, is misschien een eerste mooie aanzet. Neem als doelstelling, verloop op de afdeling verlagen. Wie weet welke mooie dingen hier uit kunnen komen, dient dus de club en geeft de trainer de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Wil je een functieprofiel inzien van een fitnesscoördinator, mail naar j.vanheel@efaa.nl



John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid
j.vanheel@efaa.nl
 
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf