Tool versus Concept: Loaded Movement Training Essentials

Verschenen in Bodylife nummer 8 2017


Mijn inbox stroomt weer vol met aanbiedingen van allerlei leveranciers. "Koop nu de nieuwste versie van de TRX" of "De hele maand november korting op de Activmotion Bars", etc etc. En ik zie de trainer alweer kijken naar zijn huidige selectie met tools en ik hoor hem denken: 'Yes, er is weer iets nieuws op de markt waar ik mijn klanten mee kan trainen en op kan vallen ten opzichte van mijn concullega.'

Tool versus Concept

Een tool is slechts een tool, als het concept achter de tool niet wordt begrepen. En daar gaat het helaas heel vaak mis. De tool wordt aangeschaft en vervolgens een aantal keer gebruikt en dan belandt het in de hoek van de club of studio. Zonde van de investering, maar bovenal zonde voor de klanten. Hoe meer tools je daadwerkelijk kunt gebruiken om te trainen in een concept, hoe veelzijdiger je bent als trainer en dus hoe aantrekkelijker je trainingen blijven.

Maar het belangrijkste is dat je traint vanuit de concepten en de voordelen die hierbij horen. Denk hierbij aan krachttraining, core-training, stability training, Loaded Movement Training.

Krachttraining & Core-training

Neem bijvoorbeeld het concept krachttraining. De tools die we hiervoor gebruiken zijn dumbbells, kettlebells, olympische stangen, TRX en nog veel meer. Geef een klant een olympische stang in zijn handen en ze snappen hoogstwaarschijnlijk wel wat ze ermee kunnen. Deadlift, Squat, High Pulls, Push Press etc. Een tool die gekocht wordt voor krachttraining zal over het algemeen goed gebruikt worden. En krachttraining heeft onnoemelijk veel voordelen en wordt dus bij zo goed als iedereen wel in meer of mindere mate aan de training toegevoegd.

Zo ook het concept core-training. Hiervoor gebruiken we stability balls, TRX, losse schijven, tubes, en zien we plankvariaties, russian twists, front squats, mountain climbers etc. Iedereen implementeert wel core-training in zijn eigen training of die van zijn klant, omdat we snappen wat de voordelen zijn van een sterke core.

Loaded Movement Training

Een concept dat ook onnoemelijk veel voordelen heeft, maar nog minder bekend is in de markt, is Loaded Movement Training. Loaded Movement Training combineert taak-georiënteerde bewegingen met weerstands-/krachttraining. Door het bewegen van het lichaam in een veelzijdigheid aan richtingen met een externe belasting, worden we behendiger en krachtiger, zoals we ook in ons dagelijks leven of in een sport ervaren. Het is dan ook het ultieme concept voor Vitality, Performance en Reconditioning.

Voordelen van Loaded Movement Training zijn:

  • Het integreren van verschillende fysiologische systemen zoals spieren,fascia, bindweefsel, zenuwen en de huid.
  • Verbeteren van drie-dimensionale stability, mobility, kracht en power.
  • Continue variatie van een beweging door verschillende richtingen, afstanden en snelheid van een beweging in één set.
  • Dé sportspecifieke training of training voor het dagelijks leven.

4Q Trainingsmodel

Loaded Movement Training is een concept dat is ontwikkeld door Michol Dalcourt en is onderdeel van zijn 4Q Trainingsmodel. In dit model kun je een overzicht maken van verschillende concepten, door de trainingsconcepten middels twee assen (een verticale en een horizontale) te scheiden. De ene as scheidt de training met een externe belasting (load) en die zonder externe belasting (unloaded). De andere as scheidt de training waarin de beweging die we maken vooral lineair (één dimensionaal) is en aan de andere kant drie dimensionaal is. Zo ontstaan vier kwadranten en spreken we over LLT, oftewel Loaded Lineair Training, ULT, oftewel Unloaded Lineair Training, UMT, oftewel Unloaded Multidirectional Training en als laatste LMT en je raad het al, Loaded Movement Training.

Waarbij ieder kwadrant zijn voordelen heeft en ieder uitgebalanceerd trainingsprogramma ook alle vier kwadranten zou moeten bevatten.

Opleidingen

Ik zie en hoor het helaas maar al te vaak. 'Een opleiding heb ik niet nodig, ik kijk wel even op YouTube en als ik er niet uit kom, dan kan ik altijd nog de opleiding gaan doen.' En hier gaat het helaas volledig de mist in. De oefening wordt bekeken, ziet er wel leuk uit, dus gaan we die ook met onze klanten doen. Maar wanneer we deze oefening doen in onze programmering, welke progressie of regressie we moeten maken als de oefening voor onze klant te makkelijk of moeilijk is, of de kleine details met betrekking tot een voet- of handpositie veranderen om een andere spierketen aan te spreken, komt niet terug in dat YouTube filmpje. De kans is groot dat de oefening slechts entertainment is om maar eens wat anders te doen, dan dat de oefening gericht wordt ingezet om je klant te helpen vitaler te worden, beter te presteren of werken aan betere mobiliteit en functionaliteit. En dan spreek ik nog niet eens over de mogelijkheid dat een oefening juist net de verkeerde spierketen aanspreekt en daardoor een disbalans bij je klant alleen maar verergert.

Er zijn veel tools op de markt die pas echt tot hun recht komen met een gedegen opleiding. Denk hierbij aan de ViPR, Hydrovest, TRX, Kettlebell.

Jouw keuze

Ben je een tooltrainer of ben je bewust van het concept waar deze tool voor dient? Gebruik je het juiste trainingskwadrant (LLT, ULT, UMT, LMT) voor de doelstelling van je klant? Blijf je YouTube gebruiken of ga je investeren in jezelf en in je klanten, door een gedegen opleiding? Koop je zomaar weer een nieuwe gadget/tool of investeer je in een tool bij het concept?

Keuzes, keuzes, keuzes en ik wens je veel succes met het maken van jouw keuze.
 



Jaap Bijsterbosch is ondernemer in de fitnessbranche, eigenaar en mastertrainer van ViPR Benelux BV en distribiteur van Tribe Team Training.
www.jaapbijsterbosch.com | info@jaapbijsterbosch.com

 

Edities