Uitstelgedrag

Verschenen in Bodylife nummer 8 2017

Inertie, ofwel traagheid, is "een weerstand waardoor het lichaam zo veel mogelijk tracht zijn huidige staat te behouden, hetzij in rust, hetzij in een eenparige voorwaartse beweging in rechte lijn", aldus Isaac Newton.

Met andere woorden: het kost meer energie om in beweging te komen, dan om in beweging te blijven. Neem fietsen als voorbeeld; wegfietsen bij een stoplicht kost meer energie dan gewoon doorfietsen. Het is makkelijker om alles bij het oude te laten, dan aan de slag te gaan met veranderingen die een grote impact hebben op je onderneming.

Uitstelgedrag zien we niet alleen bij onze leden, "morgen begin ik", we hebben er zelf ook mee te maken. Je wilt groeien en ontwikkelen, maar stelt uit omdat je geen zin of energie hebt in de extra tijd en moeite dat het kost om te veranderen. En net als veel van onze leden komen we pas in actie als het te laat is. We waren te druk om in te zien dat het huidige concept, personeel, training of groepsles niet het gewenste resultaat opleverde.

Het ultieme excuus

'Druk zijn' is het ultieme excuus om de verandering uit de weg te gaan. Je hebt lef nodig om iets nieuws te proberen. Om iets anders te doen waar mensen over gaan praten. Om risico's te nemen. Je hebt lef nodig om te ondernemen. En energie!

Oké, wat hoop ik met deze column te bereiken? Dat je gaat nadenken over je eigen uitstelgedrag. Wordt deze gevoed door het ultieme excuus 'druk zijn' of omdat je niet de energie hebt om te veranderen? Misschien ben je gewoon lui, of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wees je bewust van je eigen draagkracht en draaglast. Zijn deze met elkaar in balans? Wees autonoom (autonomie: zelfstandig, opzichzelfstaande entiteit; zonder bemoeienis van buitenaf handelen). Durf je eigen route te kiezen!

Doorbreek de gewoonte

Om automatische reacties te kunnen doorbreken, is het belangrijk ze eerst te herkennen. Door bewust te worden van jouw automatische reacties op prikkels, vragen, ideeën, tegenslagen, gebeurtenissen enzovoorts, kun je deze reacties in het vervolg aanpassen. Word er van bewust dat je op ieder moment kunt kiezen hoe je reageert, in plaats van te leunen op oude gewoonten en automatisch handelen. Doorbreek de gewoonte, want stilstaan is niet altijd achteruitgaan.

Succes!

Wil je meer weten of hulp bij dit onderwerp?
Stuur een email naar marije@fitternederland.nl.

"Druk zijn' is het ultieme excuus om de verandering uit de weg te gaan"

Edities