X-FITTT initiator Thomas Verheij: "Excercise is medicine"

Woon jij in een achterstandswijk? Gemiddeld gezien leef je zeven jaar korter en ben je negentien jaar langer chonisch ziek! Een schokkende constatering over een situatie die in het 'perfecte' Nederland gewoon aan de hand is. Thomas Verheij is een man die hieraan iets doet. Deze voorvechter van een gezond lichaam c.q. 'fitness-alleskunner' staat zijn mannetje in de politiek en ontwikkelde een effectieve en efficiënte beweeginterventie onder de naam X-FITTT.

Tekst: Peter Vader


Thomas Verheij: "Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het motto: 'Nederland gezond en wel'. Kijk ik naar de praktijk dan zie ik dit niet terug. Drie van de vier sportscholen die mijn eigendom zijn, bevinden zich in achterstandswijken. Wijken waar mensen gemiddeld gezien negentien jaar langer ziek zijn en zeven jaar korter leven. Ik werk intensief samen met zo'n veertig huisartsen in Arnhem en dat is hard nodig! Nederland telt inmiddels 5,2 miljoen Nederlanders die chronisch ziek zijn, ruim 1 miljoen diabeten en meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Dat zijn 'slechte' getallen."

Excercise is medicine

"In mijn branche word ik gezien als één van de voorlopers of pioniers als het aankomt op 'exercise is medicine'. Vanuit deze gedachtegang en visie heb ik al het één en ander weten te bereiken in de politiek, waar ik contact heb met meerdere Kamerleden waaronder Pia Dijkstra en Hanke Bruin Slot. Maar het gaat nog niet snel genoeg?, het moet ècht anders in Nederland en nog heel snel ook! Gebeurt dit niet, dan maak ik mij grote zorgen. Op de uitgaven voor preventie wordt jaarlijks bezuinigd terwijl de totale zorgkosten jaar in jaar uit toenemen. Inmiddels zo erg zelfs dat de grens van de 100 miljard inmiddels in zicht is. Om een beeld te geven hoe hoog de zorgkosten inmiddels zijn: ongeveer één derde van alle rijksuitgaven zijn uitgaven aan de gezondheidszorg!" aldus een gedreven Thomas Verheij, die vervolgt:

"Onze maatschappij heeft geen baat bij nog hogere zorgkosten, noch bij 5.200.000 chronisch zieken die ons land inmiddels telt. Onze maatschappij heeft geen baat bij ?6.000,- zorgkosten per inwoner per jaar, want dat is wat we gemiddeld betalen via onder andere belastingen en zorgpremie. De enige die hierbij baat heeft is de farmaceutische industrie. Het nieuwe kabinet staat in de startblokken en ik hoop dat de nieuwe minister van Volksgezondheid tegen de lobby van de farmaceutische industrie durft in te gaan. Dat de politiek nu na dertig jaar 'wanbeleid' eens ècht verstandige keuzes durft te maken. Gelukkig staan er ook steeds meer mensen binnen de politiek op. Hanke Bruins Slot (CDA)en Pia Dijkstra (D66) zijn Kamerleden die dit gelukkig wel inzien en zich hiervoor inzetten!"

Waarom hoge zorgkosten?

Thomas Verheij: "Er is geen beter en goedkoper product dan 'exercise is medicine' en inmiddels heb ik een zeer effectieve en efficiënte beweeginterventie ontwikkeld onder de naam X-FITTT. Tot mijn spijt wordt onze fitnessbranche nog steeds gezien als commercieel. We krijgen geen echte kans om invloed te hebben op deze hoge zorgkosten, terwijl wij de oplossing kunnen bieden. De lobby van de farmaceutische industrie is zo groot dat niet alleen mensen in achterstandswijken gemiddeld gezien negentien jaar langer ziek zijn, maar dat we ook steeds meer uitgeven aan de zorg. In 1970 waren de collectieve zorguitgaven twee procent van het nationaal inkomen (bbp). Inmiddels is dat ruim tien procent en afhankelijk van de verwachte groei kan dat in 2040 oplopen tot twintig procent van ons nationaal inkomen. Na de Verenigde Staten is Nederland het duurste zorgland ter wereld. Kortom: wanbeleid!" als je dit afzet tegen het groot aantal chronisch zieken die ons land telt.

X-FITTT

Thomas Verheij pleit er voor dat het de komende jaren anders moet. Niet alleen in de politiek, maar ook in de dagelijkse praktijk. Daarvoor ontwikkelde hij zijn X-FITTT programma, dat zicht richt op mensen die willen afvallen. "Het programma is zodanig samengesteld dat er op een verantwoorde wijze, in een korte periode, veel kan worden afgevallen. Het is een unieke combinatie van bewegen, de juiste voeding en professioneel betaalbare begeleiding", aldus de Arnhemse ondernemer, die vervolgt: "Een combinatie van sport en voeding zorgt voor het juiste resultaat. Het heeft alles met de juiste coaching en begeleiding te maken.

Thomas Verheij is eigenaar van vier sportscholen in Arnhem: "Wij richten ons op mensen die het, het hardste nodig hebben. Er is veel behoefte aan een goed sport en beweegaanbod in achterstandswijken en deze doelgroep wilt echt wel. Er zijn vele, verschillende culturen bij elkaar - Marokkanen, Surinamers, Turken en natuurlijk de Nederlandse arbeidersklasse - wat wij zien is dat ze elkaar versterken in plaats van dat ze elkaar afbreken. Ook sporten er veel islamitische vrouwen bij ons. Verder zien we dat veel vijftig plussers deelnemen aan onze trainingen. Ook weer een groep met een andere benadering, ze zijn bovendien niet opgegroeid met fitness, maar ze vinden het wèl leuk. Vanwege onze aanpak hebben we kortgeleden zelfs Antje Dierstens van D66 in Arnhem op bezoek gehad, om te kijken hoe je de politiek kunt bewegen om fitness te laten groeien in achterstandswijken. Weer een stapje vooruit, want de overheid negeert al jaren de fitnessbranche, een branche met enorme omzet en met meer dan 3,3 miljoen deelnemers! We moeten dus nog meer druk uitoefenen op de politiek!"

Thomas Verheij: "Met X-FITTT hebben we een model bedacht waar iedereen mee gebaat is. Wij hebben met X-FITTT een interventie die wetenschappekijk is aangetoond. Van overheidswege zijn er subsidies beschikbaar om interventies uit te rollen, maar we zijn van mening dat deze subsidies ook vaak naar de verkeerde zaken gaan. Er is veel middelmaat in de branche en soms is het belangrijker wie je kent dan wat je kan en doet. Dankzij de kwaliteit van het programma, gaan we het alsnog op eigen kracht redden. We hebben inmiddels 25 clubs die met ons programma werken, ons streven is dat er eind 2018, 100 sportscholen door heel Nederland voor X-FITTT hebben gekozen. Er is geen investering nodig, je kunt er als sportschool gelijk geld mee verdienen. Je zit niet vast aan een lidmaatschap, de kwaliteit is wetenschappelijk aangetoond en bepaalde programma's worden wèl al vergoed door verzekeraars. Zo is Menzis de eerste verzekeraar die vanaf 2018 X-FITTT opneemt in de minimapolis van 105 gemeenten. Dit is een speciale gemeente polis voor mensen in de bijstand, dankzij deze vergoeding kunnen we straks echt het verschil gaan maken voor de mensen in achterstandswijken. Ook zijn er met CZ gesprekken om tot een zelfde constructie te komen.

We werken inmiddels samen met Menzis, Hidden Profits Marketing en de Universiteit van Wageningen en we worden op de achtergrond ondersteund door Matrix. Onze opleiding wordt verzorgd door EFAA en Start2Move waardoor we de kwaliteit kunnen borgen.

Wie is Thomas Verheij?

Thomas Verheij is eigenaar van meerdere bedrijven waar onder vier sportscholen met 5.000 leden en sinds 2015 is hij eigenaar van NextGym, een handelsonderneming die gebruikte fitness apparatuur importeert en exporteert naar landen als Iran, Afrika en Litouwen. Daarnaast is hij bestuurslid van NL Actief. Dit is de branchevereniging van de fitnessbranche, een branche waarin zo'n 3,3 miljoen Nederlanders actief zijn en daarmee is het verreweg de meest populaire sport van Nederland. Al vroeg heeft hij zijn visie op de branche ontwikkeld, gevormd doordat hij alle ervaringen met zijn vader (huisarts) en zijn moeder (zelfstandig ondernemer) kon delen. Het leerde hem commercieel te denken (geld verdienen mag?), maar altijd omdat je een èchte prestatie levert. Je cijfers kennen is de basis van iedere, gezonde onderneming. Daarnaast is hij een 'stevige' lobbyist in de lokale maar ook landelijke politiek, omdat hij van mening is dat talloze zaken op overkoepelend niveau beter geregeld moeten worden. Zijn mening steekt hij niet onder stoelen of banken, maar zijn redenaties zijn altijd gefundeerd op harde feiten, rekenmethodieken en vanuit een sterk ontwikkeld sociaal perspectief. Een man met het hart op de juiste plaats!

Thomas Verheij over zijn vader:

Bewegen is het medicijn, hoe vaak hebben we het erover en hoe vaak gaat het hierover. In de jaren '80 riep mijn vader dit al als huisarts. Elk jaar weer kreeg hij 'snoepreisjes' aangeboden van de farmaceutische industrie. Ik heb het van dichtbij mee mogen maken. Net zoals het feit dat het jaar erop wij op zoek moesten naar andere snoepreisjes. Mijn vader kreeg deze reisjes vaak aangeboden in combinatie met wintersport voor het gehele gezin. In de ochtend een congres over zogenaamde nieuwe onderzoeken en bevindingen, in de middag skiën met het gezin. Echter was mijn vader een echte huisarts, die geloofde in zijn vakkennis en wat het beste was voor zijn patiënt en niet voor de farmaceutische industrie. Dit werd hem vaak niet in dank afgenomen door artsenbezoekers en andere vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie. Zijn visie werd mijn levensdoel toen mijn vader overleed op de dag dat onze droom in vervulling had moeten gaan. Hij heeft mij altijd geleerd: "Praat er niet over, maar doe er wat aan". Dit deden wij ook, eerst in zijn vrije tijd in een garagebox, later door een hypotheek af te sluiten voor ons eerste eigen pand in een achterstandswijk. De dag dat de opening gepland stond overleed hij aan de gevolgen van Kahler, beenmergkanker.

Voor meer informatie: www.x-fittt.nl

nr10 2018
nr9 2018
nr8 2018
nr7 2018
nr6 2018
nr5 2018
nr4 2018
nr3 2018
nr2 2018
nr1 2018
nr10 2017
nr9 2017
nr8 2017
nr7 2017
nr6 2017
nr5 2017
nr4 2017
nr3 2017
nr2 2017
nr1 2017
nr10 2016
nr9 2016
nr8 2016
nr7 2016
nr6 2016
nr5 2016
nr4 2016
nr3 2016
nr2 2016
nr1 2016
nr10 2015
nr9 2015
nr8 2015
nr7 2015
nr6 2015
nr5 2015
nr4 2015
nr3 2015
nr2 2015
nr1 2015
nr10 2014
nr9 2014
nr8 2014
nr7 2014
nr6 2014
nr5 2014
nr4 2014
nr3 2014
nr2 2014
nr1 2014
nr9 2013
nr8 2013
nr7 2013
nr6 2013
nr5 2013
nr4 2013
nr3 2013
nr2 2013
nr1 2013
nr10 2012
nr9 2012
nr8 2012
nr7 2012
nr6 2012
nr5 2012
nr4 2012
nr3 2012
nr2 2012
nr1 2012
nr10 2011
nr9 2011
nr8 2011
nr7 2011
nr6 2011
nr5 2011
nr4 2011
nr3 2011
nr2 2011
nr1 2011
nr10 2010
nr9 2010
nr8 2010
nr7 2010
nr6 2010
nr5 2010
nr4 2010
nr3 2010
nr2 2010
nr1 2010
nr10 2009
nr9 2009
nr8 2009
nr7 2009
nr6 2009
nr5 2009
nr4 2009