De 1000 stappen break!

Verschenen in Bodylife nummer 8 2017

De meeste mensen eten te ongezond, bewegen te weinig en zitten teveel. We weten het wel, maar door een anders aangeleerde leefstijl lijkt het lastig tot onmogelijk om te veranderen. Iedereen heeft het immers te druk met werk, afspraken, familie, eten, social media, effe chillen, boekje lezen, favoriete TV programma en ga zo maar door.

We lopen blijkbaar nog liever risico in de meest gruwelijke chronische aandoeningen dan preventief elk dagdeel even de benen strekken.

Nou is het niet zo dat iedereen er dagelijks zo bewust bij stilstaat dat men te weinig beweegt, misschien ligt daar ook wel de oplossing. Zou op elke stoel, evenals op elk pakje sigaretten, een afbeelding staan van de risico's van langdurig zitten en te weinig bewegen, dan zou dat ons misschien 'triggeren' om toch elk half uur even van die stoel los te komen en elke twee uur even een blokje om te wandelen.

Misschien moeten we wel, met alle bedrijven in de regio, een campagne starten; om 10:00 uur, 12:30 uur en 15:00 uur een '1k rondje'. 1000 stappen, drie keer per dag, gedurende de werkdag. Dat is tussen de acht à tien minuten, evenveel als even koffie halen, naar het toilet gaan of een sigaret roken. Dat roken zijn de meesten al vanaf, maar voor diegenen die dat nog niet gelukt is, het advies, ga in ieder geval wandelen tijdens het paffen, dat pak je daar in ieder geval nog het voordeel van mee.

Dus, prikkel ondernemers in de regio eens om in te haken. Een drie maal daagse 1000 stappen break. Goed voor de gezondheid, energie, afvoer van afvalproducten, beetje afvallen, minder rug en schouder/nek klachten, beter cognitief presteren, minder kans op burnout en stress, creatiever presteren en, het voelt gewoonweg goed. Leefstijl- en preventie medicijn dus.

Benader mensen die in de positie zitten dat ze mensen mogen/moeten adviseren, begeleiden, trainen, aansturen, coachen, leren, zoals ondernemers, leidinggevenden, maar ook praktijk ondersteuner, huisarts, leraar, fysiotherapeut, trainer, adviseur, coach, begeleider in de zorg, kinderopvang, enz. 3 x 1000 stappen per dag. Naast de behandeling, training, therapie en begeleiding is dit misschien wel het meest effectieve preventie advies wat iemand kan geven, en een mooi geschenk voor iemands leef kwaliteit en gezondheid.

Wil je de sticker digitaal ontvangen, mail dan even naar j.vanheel@efaa.nl
 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl | 06 - 5362 3485

 

 

Edities