Nieuw kwaliteitskeurmerk voor tweedehands fitnessapparatuur

Verschenen in Bodylife nummer 2 2016

BSFG onderscheidt het kaf van het koren

De aanschaf van tweedehands fitnessapparatuur is de laatste jaren enorm toegenomen binnen de fitnessbranche. De veiligheid staat hierbij vaak ter discussie doordat veel apparaten niet voldoen aan de kwaliteitseisen en veiligheidsnormen die eraan gesteld worden. Het BSFG (Best Service & Fitness Group) keurmerk biedt een uitkomst en onderscheidt het kaf van het koren. Initiator van het keurmerk Rob Wagemaker van Fitness Occasions over Beun de Hazen, samenwerking en transparantie in de markt van tweedehands fitnessapparatuur.

Wildgroei

Volgens Wagemaker is een keurmerk voor tweedehands fitnessapparatuur onmisbaar in een markt waarin tevens spelers actief zijn die het niet zo nauw nemen met de prijs-kwaliteit verhouding. “Onderdelen die met tie wraps aan elkaar vast gemaakt zijn of een kap die vastgeplakt is met plakband; ik kijk nergens meer van op”, zegt Wagemaker. “Er is sprake van een wildgroei in deze branche wat ten koste gaat van de veiligheid. Uiteindelijk is het de consument die er de dupe van wordt, maar natuurlijk ook de sportschoolhouder. Er wordt namelijk regelmatig verteld dat zij een gereviseerd toestel kopen, wat uiteindelijk helemaal niet zo blijkt te zijn. Met dit keurmerk willen wij zowel de consument als de sportschoolhouder hiertegen beschermen. Wanneer iemand een apparaat koopt met het BSFG keurmerk, dan kan erop vertrouwd worden dat het een veilig fitnessapparaat betreft dat zorgvuldig gereviseerd en gekeurd is.”

Onafhankelijk

Bij de ontwikkeling van het keurmerk zocht Wagemaker de samenwerking met aantal andere leveranciers van tweedehands fitnessapparatuur die dezelfde normen hanteren als hijzelf. “Ik werk al een tijdje samen met andere leveranciers. Wanneer ik een bepaald onderdeel niet op voorraad heb, dan ga ik bijvoorbeeld bij hen te rade. Er is echter beslist geen sprake van kartelvorming.” Uiteindelijk moet het keurmerk uitgroeien tot een volledig onafhankelijk keurmerk. “Alles zit momenteel nog in de uitrolfase”, licht Wagemaker toe. “Of de apparaten aan de eisen voor het keurmerk voldoen wordt momenteel nog met name door servicemonteurs en leveranciers beoordeeld. Maar uiteindelijk willen we toewerken naar een soort BOVAG-keurmerk voor tweedehands fitnessapparatuur, waarbij een onafhankelijke service-instantie zich met het keurmerk bezig houdt.”

De leveranciers worden uiteindelijk ook beter van een keurmerk als BSFG. “Wanneer sportschoolhouders goede ervaringen hebben met tweedehands fitnessapparatuur van een bepaald merk, zullen zij als zij van plan zijn nieuwe apparatuur aan te schaffen ook eerder geneigd zijn om te investeren in hetzelfde merk.”

Bewustwording

De sportschoolhouder zal door het keurmerk zich meer bewust worden van waar hij zijn spullen aanschaft. “Kijk naar de autobranche”, stelt Wagemaker. “Je kunt naar een Beun de Haas gaan of naar een Volkswagendealer. Wanneer je naar de dealer gaat, weet je dat de originele onderdelen zijn gebruikt en dat je een goede service krijgt. Wanneer je een apparaat met het BSFG keurmerk koopt weet je dat je achteraf geen rare dingen hoeft te verwachten. Het maakt de markt een stuk transparanter.”


www.bsfg-keurmerk.nl

Edities