De slechtste fitnesstips ooit

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016
De slechtste fitnesstips ooit

Veel mensen vinden het doen van work-outs maar lastig vanwege al die regels en voorschriften die ermee gemoeid zijn. Natuurlijk zijn al die voorschriften nuttig en voorkomen ze allerlei vervelende blessures, maar helaas worden er nog steeds veel slechte adviezen gegeven in sportscholen en fitnesscentra. Een aantal toptrainers werd gevraagd om eens al die misinformatie te verzamelen, en de slechtste die ze ooit hadden gehoord, op te noemen. De redactie van bodyLIFE legt ze aan je voor.

Zware gewichten zorgen voor meer lichaamsmassa

Veel mensen zijn bang dat het werken met zware gewichten ervoor zal zorgen dat ze meer lichaamsmassa krijgen, met andere woorden, dat ze dikker worden vanwege de groeiende spiermassa. Met name vrouwen zijn hier bang voor, en het weerhoudt ze ervan, kracht op te bouwen, sterker bindweefsel en houdingsspieren te krijgen. Als je meer spiermassa hebt – dichtheid, geen volume – dan verbeter je je metabolisme. Kijk naar de modellen van het lingeriemerk Victoria’s Secret: enkele weken voor een show gaan ze fanatiek met gewichten aan de gang, behoorlijke gewichten, en doen aan CrossFit. Het resultaat: strakke, afgetrainde body’s.

Er is maar één goede manier om de perfecte squat of lunge te doen

Sommige personal trainers en fitnessexperts roepen dat er maar één juiste manier is om een lunge of squat uit te voeren. Ze corrigeren de houding, maar houden geen rekening met de fysiek van de persoon, en zijn of haar uiteindelijke doel. Er zijn duizenden manieren om een lunge te doen. Als je de bovenkant van de dijen wilt versterken, vereist dat een andere manier dan wanneer je die dijen strakker wilt krijgen.

Het doen van workouts gaat over langer leven

Er zijn mensen die zeggen dat ze langer zullen leven omdat ze regelmatig workouts doen. Anderen antwoorden daarop dat het dan jammer is dat die extra jaren worden verspild in een fitnessclub. De reden om aan fitness te doen moet niet zijn om daardoor langer te leven, maar om beter te leven.

Je moet je spieren in verwarring brengen om kracht op te bouwen

Het afwisselen van je gewichtstraining om spieren op te bouwen is een kulverhaal. Het wordt ook wel genoemd ‘de theorie van het in verwarring brengen van je spieren’. Als je continu het soort oefeningen afwisselt, kun je geen vooruitgang meten. Dat meten houdt in: kijken wat je vandaag hebt gedrukt of getild, en dat vergelijken met wat je de vorige week hebt gedrukt of getild. Om die vergelijking waarde te geven, moet je de variabelen constant houden: doe de oefeningen in dezelfde volgorde en in dezelfde routine als de vorige week, en doe ze met bijna dezelfde gewichten. Kun je nog één extra herhaling doen met hetzelfde gewicht, of hetzelfde aantal herhalingen met twee kilo meer? Dat is pas vooruitgang.

Er is een ideaal gewicht voor jouw lichaamstype

Geen enkele trainer of trainingsprogramma zou je moeten voorschrijven hoeveel je moet wegen. Niemand heeft de kennis of het recht om je te vertellen wat jouw goede gewicht is. Elk lichaam is anders. Het was niet de bedoeling dat je op iemand anders zou lijken, jouw goede gewicht is dat waarmee jij je zeker en prettig voelt. Laat je leven niet bepalen door wat cijfertjes op een weegschaal. Waarom laat je jouw geluk afhangen van je gewicht? Weet je wat écht gezond, fit en sexy is? Zelfvertrouwen!

Workout klasjes zijn ontworpen voor alle niveaus

Iemand die van mening is dat hij of zij met alle niveaus mee kan oefenen, kan ernstig gevaar lopen. Zorg dat jouw situatie past bij het niveau waarop de lessen gegeven worden. Vraag de instructeur of dat zo is, en zorg dat hij of zij dat advies degelijk kan onderbouwen.

Er is maar één juiste benadering van fitness

De perfecte squat of push-up bestaat niet. De beste manier voor iemand om te (gaan) fitnessen is afhankelijk van de bewegingsgeschiedenis (en blessure-geschiedenis!) en zijn of haar omgeving (waar ze toegang toe hebben). Bovendien spelen het plezier in het fitnessen, en de bereidheid om er voor te gaan, ook belangrijke rollen.

Edities