Akwasi Aheng geeft fitnesstraining met behulp van gebarentaal

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016

“Omdat ik zelf slechthorend ben, weet ik hoe dove mensen zich in een horende wereld voelen”, vertelt Akwasi. “Ik ben gediplomeerd NGT (Nederlandse Gebarentaal) waar ik heb geleerd om met dove mensen te communiceren. Voor deze groep wil ik me graag inzetten.”

Ambitie

Het leven van Akwasi heeft altijd in het teken gestaan van sporten. Hij heeft zelf veel aan fitness gedaan in sportscholen. Ondanks zijn handicap was zijn ambitie om Personal Trainer te worden. Met ondersteuning van doventolken heeft hij met succes de opleiding CIOS Arnhem afgerond waarbij hij zich ook nog eens gespecialiseerd heeft in de breedtesport. “Naast de sportopleiding heb ik mijn diploma Fit!vak A en B behaald en cursussen gevolgd op het gebied van onder meer Bootcamp, Personal Trainer Business, Functioneel Trainer en Sport en Voeding. Ik merk dat het mij ontzettend veel voldoening geeft om mensen te helpen met hun gezondheid. Want wat is er nou belangrijker dan een gezond en fit lichaam? Mijn motto is dan ook: Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen! Let’s get fit!”, aldus Akwasi.

Lichaamstaal

Akwasi geeft les in Utrecht en Amsterdam bij onder andere Vondelgym waar hij een keer per maand Deaf CrossFit verzorgt. Daarnaast geeft hij ook Deaf Boksen een keer per maand. “Op 18 januari 2016 ben ik mijn eigen bedrijf gestart: Akwasi personal trainer, een eenmansbedrijf, gespecialiseerd in groepssportlessen, personal training, sport & voeding, looptrainingen, en bootcamp. Ook geef ik regelmatig een workshop gebarentaal aan trainers die met doven en slechthorenden te maken krijgen in hun sportclub of vereniging.” Sportclubs specifiek voor doven en slechthorenden bestaan er volgens Akwasi amper. “Meer en meer worden de dove of slechthorende sporters lid van een gewone (horende) sportclub. Je hoeft geen echte tolk te zijn om je verstaanbaar te maken. Tijdens deze workshop geef ik tips en tricks om beter om te kunnen gaan met dove en slechthorende sporters. Ook wordt naast de gebarentaal, visuele vaardigheden aangeleerd zoals gezichtsexpressie.”

Deaf Crossfit

Volgens Akwasi is hij op dit moment de enige persoon in Nederland die Deaf Crossfit geeft aan doven en slechthorenden. “Voor fitness is er geen aparte gebarentaal en ik gebruik de standaard gebarentaal van het NGT. Daarmee kan ik al veel duidelijk maken. Daarnaast doe ik oefeningen voor of laat ze zien op een plaatje. Tijdens de workout loop ik zoveel mogelijk rond en probeer mensen te motiveren en op te jutten met gebaren, mimiek en lichaamstaal. Ik probeer ook zoveel mogelijk oogcontact te zoeken met de dove of slechthorende sporter en maak met korte gebaren duidelijk wat hij/zij beter kan doen. De meeste woorden kun je ook uitbeelden zoals lopen, springen, passen. Alles draait in feite om communicatie. Een training volgen of raadgevingen van mij worden niet altijd in een oogwenk begrepen. Spraak is dan ook mijn zwakke punt, maar ik geef dat altijd van te voren aan. In de praktijk is het dan soms lastig om feedback te geven en moet ik daarvoor meer moeite doen. Gelukkig ben ik een doorzetter en weet altijd wel een oplossing te vinden.”

Eigen bedrijf

Akwasi heeft over belangstelling niet te klagen. “Ik word door diverse clubs ingeschakeld om Personal Training te geven of Deaf Crossfit. Daarnaast huur ik ruimten bij onder andere Vondelgym om aan mijn eigen klanten training te geven. Hoewel er in Amsterdam veel sportscholen zijn, staan de prijzen niet onder druk. Hier betaalt men voor een Personal Training veel meer dan in de provincie. Voor de meeste mensen blijkt dat geen probleem. Om het voor sommige groepen betaalbaar te houden, geef ik Small Group Training. Het lastige van een eigen bedrijf vind ik de administratie bijhouden en zorgen dat je op tijd betaald krijgt." Aan klanten heeft hij momenteel geen gebrek. "Mensen kunnen me boeken via mijn eigen website of via de website van Your Sport Pro en bootcamptrainers.nl. Zowel beginners als gevorderden kunnen bij mij terecht. Ik begin altijd eerst met een intake om de doelen vast te stellen en om te bekijken waar ik eventueel in het programma rekening mee moet houden, zoals bij blessures. De trainingen die ik verzorg zijn op diverse niveaus: trainingen om fit te worden of sterk te worden of de conditie te verbeteren. Daarbij geef ik ook voedingsadviezen, die een goede combinatie vormen met training.” Akwasi is nu 30 jaar oud en volgens eigen zeggen, staat hij nog aan het begin van zijn carrière. “Ik ben nog lang niet uitgekeken op dit vak wat me enorm boeit. En ik probeer ook steeds de nieuwste trends in fitness toe te passen. Het werken met mensen is mijn passie en daar ga ik voor.”

‘Voor deze groep wil ik

me graag inzetten’

Voor mensen die slechthorend of doof zijn, kan sporten een obstakel zijn vanwege de vaak moeilijke communicatie met de trainer. Als je doof of slechthorend bent, is het vanwege de taalbarrière moeilijk om de juiste begeleiding te krijgen. Hoe het wel kan, laat Personal Trainer Akwasi Aheng zien. Hij is zelf sinds zijn geboorte slechthorend. Zijn spraak wordt hierdoor beïnvloed, maar dat weerhoudt hem er niet van Personal Training te geven aan zowel horende sporters als doven en slechthorenden.

Tekst Loet van Bergen

Akwasi Aheng geeft fitnesstraining met behulp van gebarentaal

Edities