ElliptiGO-teams overbruggen 90 kilometer voor Villa Joep

Verschenen in Bodylife nummer 1 2016
ElliptiGO-teams overbruggen 90 kilometer voor Villa Joep

De Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES) organiseerde vrijdag 22 januari 2016 de landelijke aftrap voor Spin & Sport for Life 2016 met de ElliptiGO Tour. Meer dan zeventig enthousiaste deelnemers van 12 VES clubs zijn van Lienden naar het neuroblastoom onderzoekscentrum in het AMC in Amsterdam gereden. Hier werden zij warm ontvangen door de hoofdonderzoekers en kregen zij een indrukwekkende rondleiding.

Eigenlijk zou de landelijke aftrap op vrijdag 15 januari jl. plaatsvinden, maar de weergoden gooiden roet in het eten en de tocht werd verplaatst naar vrijdag 22 januari jl. Ditmaal was het weer fantastisch. Weliswaar fris, maar de strak blauwe lucht en de stralende zon met rijp op de velden en fruitbomen, beloofden veel goeds voor deze dag. De route startte in Lienden en had als eindbestemming het neuroblastoom onderzoekscentrum in het Amsterdam Medisch Centrum. Een tocht van zo’n 90 kilometer die vlekkeloos verliep zonder noemenswaardige pech.

Het was een prachtige tocht door de Betuwe, langs de uiterwaarden, heide met Schotse Hooglanders, leuke oude dorpjes zoals Wijk bij Duurstede en Naarden Vesting. “We hebben een fantastisch stukje Nederland gezien”, vertelde Julien van der Slikke, een van de medeorganisatoren. Onderweg waren er verschillende stops ingelast voor koffie en thee en om te wisselen. Want rijden op een ElliptiGO is best zwaar, was de reactie van een aantal deelnemers. Toch was er een aantal die-hards die de hele tocht hebben gereden. Om de energie weer op peil te krijgen, werd er geluncht op de Julianaschool in Bilthoven. De hele groep werd rond het middaguur met een overweldigend applaus binnen gehaald door de vele enthousiaste kinderen van deze school. De kinderen hadden zich flink uitgesloofd voor de lunch. Het ontbrak de deelnemers aan niets. Vol goede moed werd aan de laatste etappe van Bilthoven naar het AMC begonnen. Rond de klok van 17.00 uur arriveerden de deelnemers onder luid applaus bij het AMC. Vlak van te voren was het net gaan regenen, maar dat deerde de deelnemers niet. De tocht was volbracht.

Doorbraak

Hierna werden de deelnemers gastvrij onthaald in het onderzoekscentrum van het AMC en werden de deelnemers rondgeleid door de laboratoria waar dertig onderzoekers al tien jaar bezig zijn om de oorzaak van neuroblastoom kanker te ontrafelen. Door middel van onder andere tumorweefsel van overleden kinderen proberen de onderzoekers een medicijn te vinden voor deze agressieve vorm van kinderkanker. Dankzij onderzoek is het genezingspercentage van andere kinderkankersoorten gestegen naar een gemiddelde van 70 procent, bij neuroblastoomkinderkanker is dit nog steeds maar 30 procent. Deze genezingskans moet volgens onderzoeker Prof. Dr. Rogier Versteeg omhoog gebracht kunnen worden. Dankzij alle donaties en acties zoals Spin & Sport for Life, is met dit geld een doorbraak gerealiseerd in het onderzoek naar neuroblastoom kanker. De onderzoekers hebben bewezen dat het gen LIN28b verantwoordelijk is voor het ontstaan van neuroblastoom kinderkanker bij een groep patiëntjes. Ze slaagden er bovendien in het gen uit te schakelen. Al begin 2012 ontdekten ze de hoofdoorzaken van het ontstaan van neuroblastoom door het complete genoom te ontcijferen van 87 tumoren. Voor het tumoropwekkende effect van LIN28b werd ook een remmend medicijn getest. Deze stof remt het effect van LIN28b en daardoor ook de groei van neuroblastoom. Dat biedt aanknopingspunten voor verder onderzoek en de ontwikkeling van specifieke medicijnen voor neuroblastoom om de ziekte hopelijk definitief uit te bannen.

Uitbannen

Rogier Versteeg - Onderzoeksleider AMC zegt: “Een geneesmiddel ligt echter nog niet in het verschiet. Van dit TERT-gen is bekend dat het soms ook bij tumoren van volwassenen een rol speelt. Er wordt dus al langer gezocht naar een medicijn om het eiwit dat door het kapotte gen wordt aangemaakt te remmen. En dat lijkt te lukken, want er zijn al medicijnen gevonden die goed werken tegen de ontregelde genen.”

“Daarvoor hebben we nog heel veel geld nodig om verder onderzoek te kunnen verrichten en een medicijn te ontwikkelen”, vervolgt hij. “We zijn wat dat betreft deels op ons zelf aangewezen omdat het voor de farmaceutische industrie minder interessant is om hier specifiek medicijnen tegen te ontwikkelen.”

Enthousiasme

Na afloop van de rondleiding werd er in de Epstein bar nog onder het genot van een drankje nagepraat. De dag werd besloten bij Sizzling Wok met een lekker Chinees buffet. Volgend jaar komt er weer een ElliptiGO tour. Wellicht nog groter dan deze editie, gezien het enthousiasme van de clubs en deelnemers.

Tekst Loet van Bergen

“In één woord grandioos. Een dag die zeker voor herhaling vatbaar is!”

Bert den Edel (Den Edel

Sport Waddinxveen)

“Deelnemers bedankt voor jullie geweldige inzet en het vertrouwen in de goede afloop. Wij zijn trots op jullie!”

Yvonne Smits (directeur VES)

“Een geweldig evenement dat goed is georganiseerd door de VES en uniek is door de vele centra die meedoen.”

Henny van Vliet (My Move Krimpen aan de IJssel)

“Een prachtige tocht waarin we een mooi stukje Nederland hebben gezien.”

Juliën van der Slikke (Healthclub

Juliën Lienden)

“Een kickoff die geweldig

heeft uitgepakt en inspiratie geeft voor het Spin & Sport

for Life 2016!”

Jan de Witte (voorzitter Spin for Life)

Villa Joep

Villa Joep draagt de naam van Joep Steijn uit Voorschoten. Hij overleed aan neuroblastoom kinderkanker op vier jarige leeftijd. Direct na zijn overlijden richtten zijn ouders Villa Joep op om geld in te zamelen voor onderzoek naar geneesmiddelen voor deze ziekte. Alle donaties die bij Villa Joep binnenkomen, gaan volledig naar het onderzoek. De VES heeft de afgelopen jaren 3,5 miljoen euro ingezameld.

Spin & Sport for Life

Sportcentra die Villa Joep willen steunen in haar strijd tegen neuroblastoom kanker bij kinderen en geïnteresseerd zijn in deelname aan de landelijke actie Spin & Sport for Life van de Vereniging Exclusieve Sportcentra, kunnen contact opnemen met Yvonne Smits/ VES.

Tel.nr.: 010 – 474 26 58 of mail yvonne@ves.nl

Edities