Wat doet Nederland aan overgewicht preventie?

Verschenen in Bodylife nummer 8 2018


In dit tweede artikel kijken we naar de ontwikkelingen op dit vlak in ons eigen land. Want ook de overheid ziet de enorme uitdaging van toename van overgewicht in de afgelopen vijftig jaar, juist ook onder kinderen.

Vooral op het vlak van kinderen worden er veel initiatieven genomen. Hierbij is het voorkomen van overgewicht al te laat en moet er echt iets concreets gebeuren. Want hoe groter het probleem en hoger het overgewicht, des te intensiever er behandeld moet worden en ingrijpender de aanpak is.

Partnerschap Overgewicht Nederland
Het PON (Partnerschap Overgewicht Nederland), een samenwerkingsverband van patiëntorganisaties en zorgverleners, heeft in kaart gebracht welke vormen van behandeling er zijn. Dit begint bij preventie en gezondheidsbevordering, voor mensen die nog geen overgewicht hebben, tot aan intensieve behandeling binnen zorggerelateerde preventie bij morbide obesitas. Dit wordt weergegeven in de overgewicht preventie piramide. Hierin wordt uitgegaan van zogenaamde ‘Stepped care’: een opbouw van preventie, via korte en laag intensieve behandeling naar lange en intensieve behandeling (PON, 2014). In de kern gaat het om individuele adviezen die zijn afgestemd op de beweeg- en voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad.
 
De Zorgstandaard Obesitas is in 2010 gepubliceerd door het Partnerschap Overgewicht Nederland en is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van VWS. Deze zorgstandaard vormt volgens PON een noodzakelijke stap voor toegankelijke, passende en bekostigde ondersteuning en zorg voor kinderen en volwassenen met alle niveaus van overgewicht en obesitas. In deze zorgstandaard staat niet alleen welke zorg er geleverd moet worden, maar ook hoe die georganiseerd moet worden en aan welke kwaliteitseisen die moet voldoen.


Care for obesity
Sinds 2013 wordt binnen het project Care for Obesity (C4O) gewerkt aan het versterken van de ketenaanpak voor overgewicht en obesitas bij kinderen. Bij het versterken van de ketenaanpak wordt gestreefd naar het realiseren van zorg en ondersteuning voor kinderen (0- 19 jaar) met overgewicht en obesitas en hun ouders/verzorgers. Deze zorg en ondersteuning is gericht op een duurzame verbetering van de leefstijl. Dit om de kwaliteit van leven van deze kinderen te verbeteren en hun maatschappelijke participatie te bevorderen. Het project Care for Obesity is in de periode 2016- 2018:

1. Succesvol naar lokale ketenaanpak voor het kind met overgewicht en obesitas,
2. Praten over gewicht / LEFF
3. Kwaliteit van leven als onderdeel van de zorg voor kinderen met obesitas. C4O werkt nauw samen met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.

JOGG
Een gezonde jeugd begint bij de omgeving van het kind. Daarom focust JOGG zich niet op het kind zelf, maar op de omgeving van het kind. Op wat thuis de norm is als het gaat om groente eten en wat ze in hun trommeltje mee naar school krijgen. Maar ook of ze genoeg bewegen, wat ze zien in de media en het menu van de lokale sportkantine. JOGG agendeert een gezonde omgeving in het politieke speelveld. Samen met gemeenten, het bedrijfsleven en publieke organisaties oefent JOGG vanuit overkoepelend perspectief invloed uit op de omgeving van het kind.

Lokale JOGG-professionals staan dicht bij de einddoelgroep. Zij weten als team precies hoe het lokale bestuur, de buurtbewoners en lokale partijen rondom het kind zich kunnen bundelen tot een krachtig geheel. Door een krachtinge aanpak waarin de focus ligt op duurzame activiteiten en samenwerkingen maken de inwoners van de gemeente zelf het verschil. Alle opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld met andere JOGG-gemeenten.



Alles is gezondheid en Sportimpuls
Alles is gezondheid is het onderdeel van het Nationaal Preventie Programma van VWS, waarin partijen afspraken maken om gezamenlijk acties te ondernemen. Deze afspraken zijn bedoeld om een beweging op gang te brengen die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland, met als focus o.a. overgewicht preventie en meer bewegen. Sinds februari 2014 hebben ruim 350 pledges (beloftes) van 3000 partners opgeleverd. Verder is er nog de Sportimpuls, een subsidieregeling van VWS, waarmee partijen en samenwerkingsverbanden met behulp van subsidie erkende interventies op kunnen starten in de eigen regio.

Fitness en overgewicht preventie
Zo zie je maar, er zijn volop initiatieven in Nederland om overgewicht aan te pakken. Maar, wat kunnen wij als fitnessbranche hiermee? Informeer of je een JOGG-regisseur in de regio hebt en maakt eens een afspraak om te horen wat er gebeurt in de regio en hoe je hierbij eventueel kan aanhaken. Spreek bij de gemeente eens af met een ambtenaar van sportzaken en onderzoek wat de gemeente al doet op het vlak van overgewichtpreventie.

En misschien is het wel nodig om zelf een initiatief te nemen voor de oprichting van een lokaal samenwerkingsverband preventieve gezondheid? Sportimpuls is al ruim bekend en veel gebruikt in de fitnessbranche.

Wil je meer informatie over de GLI of meer weten hoe een samenwerkingsverband op te zetten in de regio, mail naar info@efaa.nl

 
Edities