14 october 2016

De smartwatch: sieraad, fitnesstracker of polssmartphone?

14 october 2016
Na meer dan drie jaar is het tijd om de balans van de smartwatch op te maken, aldus Tweakers.net. Wat is het eigenlijk geworden? Is het een sieraad, een kleine computer om je pols of een dure fitnesstracker? Is het een apparaat met een duidelijke en beperkte functie, zoals een e-reader, of een alleskunner, zoals een smartphone?

Wat inmiddels al duidelijk is: de smartwatch is niet de nieuwe smartphone en zal in verkoopaantallen ook nooit de tablet benaderen. Het is een nicheproduct. Apple is duidelijk dominant, maar de geschatte marktaandelen liggen steevast rond de vijftig procent, terwijl Android en Android Wear aardig meedoen, en Samsungs Tizen inmiddels ook in de dubbele cijfers zou staan met zijn marktaandeel. Kortom, het is een markt waarin nog veel openligt. 

Het is ook een kleine markt; het zal dit jaar in totaal gaan om zo ongeveer 28 miljoen smartwatches. Ter vergelijking, de leveringen van tablets lagen in 2015 boven de 200 miljoen exemplaren, bij smartphones is dat 1,4 miljard. De besturingssystemen hebben bovendien de nodige complexe elementen en geavanceerde functies. Met zaken als tekstinvoer op het horloge en het draaien van apps is het soms net alsof je een computer om je pols hebt. Het zijn in de filosofie van bedrijven als Apple en Google geen beperkte gadgets, die goed zijn in het uitvoeren van slechts enkele taken, maar veelzijdige apparaten, die veel functies moeten kunnen uitvoeren. Ook de vorm is interessant. 

Er zijn twee schermvormen in de smartwatchmarkt: vierkant en rond. De besturingssystemen werken vrijwel allemaal met beide. Apples watchOS is alleen gericht op vierkante schermen en LG's webOS alleen op ronde, maar de andere drie ondersteunen allebei. In de verschenen modellen is wel een trend te zien. Alleen Apple en Pebble hebben nog topmodellen die met vierkante schermen zijn uitgerust; de andere fabrikanten zijn over op ronde schermen.

Bron: Tweakers.net
Meest recente artikelen