15 october 2018

NZa: zorg moet inzetten op integrale aanpak en preventie

15 october 2018
De NZA, de Nederlandse Zorg Autoriteit, brengt jaarlijks de ‘Stand van de Zorg’ uit. Hierin geven ze als belangrijke autoriteit hun visie op de ontwikkelingen in de zorg. Op de zorgnieuwswebsite Skipr is te lezen dat de sector de komende tijd, om de kwaliteit van de Nederlandse zorg te behouden, moeten inzetten op gezondheidswinst. 

Dit betekent dus vooral meer aandacht voor preventie, beter gebruik van technologie en meer samenwerking over de deelsectoren, en andere bedrijfstakken, heen. In de ‘Stand van de Zorg' wordt onder meer het onderwerp preventie en de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) aangehaald en genoemd als grote kans. 

Preventie
In preventie ziet de NZa een manier om tegelijkertijd de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren en de vraag naar, en daarmee de kosten van, zorg later in het leven te verminderen. Dat moet de zorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk houden, aldus de zorgautoriteit.

Zoals de NZa eerder al bekend maakt, krijgen zorgaanbieders de ruimte voor geïndiceerde preventie en zorggerelateerde preventie. Zorgverzekeraars kunnen dit stimuleren en inkopen. Het ministerie van VWS heeft besloten om vanaf 2019 de zogenoemde gecombineerde leefstijl interventie (GLI) te vergoeden vanuit de basisverzekering. De NZa maakt het per 2019 mogelijk om leefstijlcoaching in rekening te brengen voor mensen met overgewicht en obesitas. In Nederland komen zo’n vijf miljoen mensen in aanmerking voor leefstijlcoaching.

Innovatieruimte 
"De innovatieruimte is groot binnen de huidige regels", schrijft de NZa hierover. "Toch is het voor partijen niet altijd even duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Er wordt soms gesteld dat bekostiging van preventie niet kan of moeilijk gaat. Wij horen graag concrete voorbeelden en casuïstiek waar deze knelpunten zich voordoen."

Het hele artikel lees je Skipr.nl
 
Meest recente artikelen