6 jaar geleden

Master in Clubmanagement nieuwe stijl

Start2move
Opleidingscentrum Fitness, Health & Sport
6 jaar geleden
De fitnessbranche telt enerzijds veel managementfuncties, anderzijds worden er maar weinig specifieke managementopleidingen aangeboden. Op deze behoefte speelt HDD Group in samenwerking met Start2Move in, door het aanbieden van de vernieuwde opleiding Master in Clubmanagement. Deze opleiding c.q. 'Masterclasses' worden verzorgd door onder andere Jan Middelkamp, Han Doorenbosch, Peter Wolfhagen en Lennaert Noordman.

Doel opleiding
De opleiding Master in Clubmanagement is gericht op huidige of aankomende managers van o.a. fitnessclubs, personal trainer studio’s etc. Tijdens deze 8-daagse opleiding krijgen cursisten inzicht in achtergronden van diverse aandachtsgebieden van management en het eigen functioneren hierin. Alles met één doel: optimaal rendement behalen voor je onderneming. Het unieke aan deze opleiding is dat de modules worden verzorgd door diverse gevestigde namen in de fitnessbranche. Onder andere Jan Middelkamp, Han Doorenbosch, Hans Dekker, Peter Wolfhagen, Lennaert Noordman, Jaap Bijsterbosch en Debbie Koekkoek geven cursisten diverse inzichten in management.

Inhoud opleiding
Tijdens de opleiding worden 12 modules behandeld. Het gaat dan om (persoonlijk) leiderschap en de wijze waarop een cursist zich als leider van een club kan ontwikkelen. Voorts om resultaatgericht management; de deelnemers leren om een winst- en verliesrekening te lezen en er actiepunten uit te halen. Uiteraard komen modules over sales, marketing, retentie en vakspecifieke zaken als personal training management en groepsfitness management aan de orde. Daarnaast wordt er ingezoomd op human resource, financieel en strategisch management. Zeer uniek zijn de modules over design en clubinrichting. De modules hebben dezelfde titels als tien jaar geleden, maar vrijwel alle modules van deze nieuwe cursus zijn herschreven en aangepast aan de huidige markt. Om een indruk te krijgen wie de docent is en wat hem of haar op het fitness vakgebied bezighoudt, volgt navolgende introductie:
 

Dr. Jan Middelkamp (docent en coördinator)
Development Director bij HDD Group en eigenaar en CEO van BlackBoxPublishers. Hij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit in de gedragswetenschappen, met een onderzoek naar trainingsgedrag in fitnessclubs. Meer over Jan Middelkamp.

Han Doorenbosch
In 1998 nam hij samen met zijn vrouw Marjolijn Meijer een klein fitnesscentrum in Hilversum over. In het begin voerden zij alle taken zelf uit: fitnessinstructie, aerobiclessen, baliewerkzaamheden, dagelijks schoonmaken en alle bijkomende klussen, zoals het opknappen van fitnessapparatuur. De eerste vestiging genaamd Clubsportive werd een succes: in anderhalf jaar tijd groeide de vestiging van 300 naar 2200 leden. Tijdens het hoogte punt in 2010 bestond Clubsportive uit negen vestigingen. Financiele, strategische en organisatorische aspecten zijn door de tijd heen een belangrijkere rol gaan spelen. Dit is de reden dat Han in 2008 aan een MBA opleiding is begonnen. Tijdens zijn studie heeft hij nieuwe business modellen buiten de branche bestudeerd en heeft hij een onderzoek uitgevoerd binnen fitnessketens naar Kritische succesfactoren tijdens een periode van groei. In 2010 verkoopt Han de fitnesscentra van Clubsportive en gaat verder met een nieuw concept onder de naam TrainMore.

Hans Dekker
Hans (1943) begon zijn loopbaan op accountantskantoren. Als controller was hij daarna werkzaam in het bedrijfsleven. Vanaf 1981 was Hans als adviseur werkzaam bij Rabobank Nederland, afdeling Risicomanagement. Zijn werkzaamheden waren gericht op het adviseren van lokale Rabobanken bij grote c.q. complexe bedrijfsfinancieringen. Een belangrijk deel van zijn werk bestond ook uit het overdragen van (branche)kennis aan de medewerkers van deze banken. Bij Rabobank Nederland kent men het 204 branchespecialisme. Daarom was hij tot zijn pensionering in 2004 goed bekend met de fitnessbranche. Veel jaren was hij docent bij opleidingsinstituten, de laatste jaren daarvan met name voor het onderdeel Strategisch management (STM) voor het diploma Accountant- administratieconsulent. Hij is voorzitter van de vakcommissie STM voor de hbo-accountantsopleiding. Hans is (mede)auteur van enkele studieboeken op het gebied van STM en financieel management. Nu nog adviseert hij ondernemers in de
leisure sector en vooral jonge ondernemers bij de start van hun onderneming. Maar ook bij bedrijfsopvolging en sterke groei van ondernemingen adviseert hij ondernemers in verschillende sectoren.

Peter Wolfhagen
Peter is opgeleid als leraar Lichamelijke Opvoeding op de CALO in Arnhem en behaalde in 1989 zijn doctoraal in de Bewegingswetenschappen aan de Universiteit in Maastricht. Hij was jarenlang werkzaam bij verschillende organisaties, zoals High Five Health Promotion, NOC*NSF en FitLinxx, de marktleider in Fitness Netwerken. Sinds februari 2011 is hij zijn eigen bedrijf, Activity Workx, gestart en begeleidt hij personen en organisaties in de fitnessbranche in het behalen van resultaten.

Lennaert Noordman
Lennaert Noordman is sinds 1997 werkzaam in de fitnessbranche. Hij begon zijn loopbaan als clubmanager van een fitnesscentrum. Vervolgens werd hij manager van een franchise-keten in Nederland: Fit-Care. Naast het werk bij Fit-Care was hij als freelance consultant actief voor het consultancy bedrijf SL!M van de HDD Groep. Vanaf 2004 was hij fulltime werkzaam bij SL!M. In de jaren die volgden heeft Noordman een groot aantal fitnessclubs in de Benelux begeleid met een grote mate van diversiteit. Van kleine stand-alone clubs, mega-healthclubs tot aan vestigingen aangesloten bij landelijk opererende ketens. Met deze ervaring als bagage is Noordman vanaf januari 2008 actief als zelfstandig ondernemer. Hij richtte samen met Jan Holt en Wiljan Nijenhuis het trainings- en consultancy bedrijf NHN Support op. NHN Support heeft de volgende missie: NHN Support helpt Fitness- Health- en Wellnessclubs bij het optimaliseren van het bedrijfsresultaat. NHN Support is exclusief aanbieder van het programma ClubPlanner.

Jaap Bijsterbosch
Hij opereert als Business Consultant en Trainer in de fitness- en lifestylebranche. Jaap coacht en motiveert organisaties om succesvol te zijn. Gelovend in de waarde van verschillen die dienen als katalysator van de commerciële kansen. Meer over Jaap Bijsterbosch.

Debbbie Koekkoek
Debbie is werkzaam bij HDD Group als Senior Consultant. In deze functie verzorgt zij verschillende management- en vaardigheidstrainingen voor de verschillende bedrijfsonderdelen van HDD Group op het gebied van Sales, Retentie, Personal Training en Groepsfitnessmanagement. Sinds de start van LAPT begeleidt zij clubs en Personal Trainers bij het opzetten en uitbouwen van hun PT business. In 1999 rondde Debbie het CIOS te Goes succesvol af en studeerde ze in 2004 af aan de Fontys Bedrijfshogeschool te Tilburg voor de opleiding Sportmanagement. Daarna heeft zij bij diverse fitnesscentra in verschillende functies gewerkt waaronder als National Salestrainer en Salesmanager voor de keten Achmea health Centers.

De opleiding bestaat uit 8 lesdagen en start op 19 januari 2018 in Zwolle en vrijdag 9 maart 2018 in Waalwijk. Kijk voor meer informatie op www.Start2Move.nl of neem telefonisch contact op via 088 850 76 48.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Start2move