8 jaar geleden

Fysieke training in de (top)sport

Start2move
Opleidingscentrum Fitness, Health & Sport
8 jaar geleden

Het blijkt dat wij Nederlanders tegenwoordig in onze volksport nummer één tekort komen op het fysieke vlak. We kunnen niet mee met de fysieke manier van voetballen in de rest van Europa en missen kracht, snelheid en explosiviteit in de breedte. Deze eigenschappen zijn met goede plannen en persoonlijke aandacht zeer goed en verantwoord te trainen, alleen hier gaat het over het algemeen mis. De juiste kennis en vaardigheden ontbreken om deze eigenschappen optimaal te trainen.

DE (ON)ZIN VAN SPIERMASSA
In Nederland heerst veelal nog de opvatting dat men van fysieke training of krachttraining traag wordt. Dit heeft vooral te maken met de verkeerde manier van krachttraining. Vaak wordt er getraind volgens een bodybuilding principe of systeem, wat zich uitsluitend richt op toename van spiermassa (hypertrofie) en op het uitputten van spieren. Dit vermindert de beweeglijkheid, mobiliteit en explosiviteit, hetgeen je als sporter juist wilt verbeteren. Ook levert dit type training vaak (veel) spierpijn op, omdat het uitputten van spieren centraal staat.

Spierpijn verstoort optimale prestaties, waardoor het een negatief effect heeft op de eigenlijke sporttrainingen die volgen op de fysieke training. Het doel van de fysieke training moet juist zijn dat het een positief effect heeft op de eigenlijke sporttraining die erop volgt, men moet zich krachtiger, explosiever en sneller voelen.

SPORTSPECIFICITEIT
Een goede fysieke training kan vrijwel de hele week positief doorwerken, terwijl een verkeerde fysieke training de hele week negatief kan doorwerken. Daarnaast traint men veelal geïsoleerde spieren met een bodybuilding principe, waardoor er geen vertaalslag is naar de sportpraktijk. Het lichaam kan men in deze zien als een team. Als alle spelers week in week uit apart trainen en op de wedstrijddag samen moeten spelen, is men niet ingespeeld op elkaar. Als alle spieren in het lichaam apart getraind worden, dan zijn ze niet ingespeeld op elkaar. In de sport gaat het om bewegingen, niet om geïsoleerde spieracties. Daarom is het belangrijk dat het lichaam als één geheel gezien en getraind wordt.

In veel sporten zijn beslissende acties explosieve acties, waarbij versnellen centraal staat. Denk hierbij aan aanzetten, afremmen, sprinten wenden, keren, draaien, springen, schieten en stoten. Als fysieke trainer is het belangrijkste doel dan ook om sporters explosiever en sneller te maken. De weinige tijd die een fysieke trainer vaak heeft moet hierop ingezet worden. Conditionele vormen (uithoudingsvermogen) dienen zoveel mogelijk getraind te worden in de eigenlijke sporttraining en niet in de aanvullende of ondersteunende fysieke training.

VERMOGENSTRAINING
Kracht, snelheid en explosiviteit kan men samenvoegen in vermogenstraining. Vermogen wordt in de sportwereld gedefinieerd als kracht x snelheid. Leren versnellen staat bij dit type training centraal. Eén van de meest effectieve trainingstools om het vermogen te trainen is de Olympische halter (vrije halter training). Deelbewegingen uit het Olympisch gewichtheffen kunnen worden ingezet om sporters explosiever en sneller te maken. Alle belangrijke gewrichten en omliggende spieren worden ermee getraind en ook nog eens in een samenwerkend geheel. Juiste oefenvormen, snelheid van bewegen, aantal herhalingen en rustpauzes spelen een grote rol van betekenis bij het op de juiste manier aanbieden van (dit type) vermogenstraining. Het zijn technisch vaak niet de makkelijkste oefenvormen en eigen vaardigheid van de fysieke trainer is dan ook van cruciaal belang. Daarnaast heeft deze manier van trainen ook een blessure preventieve rol, omdat dynamische stabiliteit gevraagd wordt.

DYNAMISCHE STABILITEIT
Dit houdt in dat coördinatie en balans getraind worden. Het voordeel van dynamische stabiliteit is dat het over het algemeen beter aansluit bij de sportpraktijk. Helaas is het op het sportveld of in de sportzaal vaak niet mogelijk om gebruik te maken van Olympische halters, dus moet men andere trainingsmiddelen gebruiken die hetzelfde effect bewerkstelligen. Functionele materialen als gewichtsvesten, kettlebells, power sledes en medicine ballen kunnen worden ingezet. Daarnaast zijn sprongvormen ideaal om vermogen te ontwikkelen, waarbij een juiste opbouw erg belangrijk is.     

MAAK HET VERSCHIL
Functionele fysieke training, met als doel het vergroten van vermogen (kracht x snelheid), waarin dezelfde gewrichten worden aangesproken als in de sportpraktijk, maakt sporters sneller en explosiever en geeft ze dus een voorsprong ten opzichte van anderen. Eerder bij de bal zijn dan je tegenstander, hoger kunnen springen, sneller van richting kunnen veranderen, sterker zijn in de duels en minder blessuregevoelig zijn, is een absolute meerwaarde voor sporters. ‘Explosiviteit is een wapen, vaak van doorslaggevend belang bij beslissende acties in de wedstrijd.’   

Binnenkort gaat Start2Move van start met de nieuwe 2 daagse cursus Fysieke Training in de (top)sport. Laat je gegevens achter op het contactformulier, als je hiervan op de hoogte wilt blijven.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Start2move